Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De toekomst

De PvdA heeft eergisteren een rapportje doen verschijnen van Paul Depla: ‘Op de toekomst’. Het is een uiterst dun werkje dat de PvdA een spiegel zou moeten voorhouden. Dat doet het niet. Het is precies wat de titel zegt: een soort toost in een kroeg. De problemen zijn groot, maar we zijn dronken en we denken niet na. ‘Op de toekomst’.

Langs de snelweg van Groningen naar Duitsland staat een enorme fabriek: ‘De Toekomst.’ Hij staat al decennia leeg en het lukt niemand om iets met deze fabriek te doen. Iedereen vindt het een prachtig gebouw, dus het mag niet weg – maar er is geen vraag naar zo’n groot gebouw. De Toekomst staat leeg.

En dan hebben we Lodewijk Asscher die het rapportje van Paul Depla in ontvangst nam. Hij loopt rond als demissionair minister in Den Haag en is eigenlijk ook Kamerlid. Lange tijd liet hij in de lucht hangen of de PvdA bereid was de plek van GroenLinks of de ChristenUnie in te nemen als die er niet in zouden slagen aan te schuiven bij het haperende motorblok van de VVD, CDA en D66. En gisteren kwam het grote woord er uit. Op de vraag of het een ‘nee’, was zei Asscher ontspannen: ‘ja’.

De PvdA zal alleen regeren in uiterste noodzaak. Lang geleden mocht de SDAP en later de PvdA alleen in uiterste noodzaak meeregeren. De KVP en later het CDA koos altijd liever voor rechts, maar als het niet anders kon, mocht de PvdA mee regeren. De PvdA was altijd woest als ze niet mochten mee regeren. Die regel moest een keer van tafel. Maar Asscher is een behendig politicus die van elk nadeel het voordeel ziet en zich niet laat verleiden om te vroeg aan tafel te gaan zitten. De PvdA gaat alleen regeren als het land in grote nood verkeert en dat die grote nood is er nog niet als het motorblok er niet in slaagt om met de ChristenUnie een kabinet te vormen.

Vorige week was ik bang dat hij de verleiding om toch weer minister te worden, niet zou kunnen weerstaan. Het lijkt erop dat ik mij heb vergist. Maar dat is logisch, want niets is zo moeilijk te voorspellen als de toekomst.

Misschien komt het toch nog goed met de toekomst.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 juni 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 4 stemmen 100Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
23 juni 2017
CU of PvdA, het blijft een gammele, goedkope en bij voorbaat mislukte oplossing om een verroest Dafje met een continu haperende motor op te knappen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)