Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schuldig omdat er iemand schuldig moet zijn

Sport is prachtig. En keihard. Zoals dinsdag, toen Cavendish tijdens de Tour de France in volle sprint ten val kwam terwijl hij zestig kilometer per uur fietste en tegen een dranghek kwakte, op de grond kwakte en vervolgens nog door een andere wielrenner, Degenkolb waarschijnlijk, werd overreden. Sagan kreeg de schuld.

Maar ik heb naar de beelden gekeken en wat mij vooral opvalt is dat ondanks alle camera’s nauwelijks is te zien wat er werkelijk gebeurt. Sagan stak een arm uit. Een elleboogstoot, zou je kunnen zeggen, maar was dat ook zo?

De camera die het van boven filmde zou uitsluitsel kunnen geven, maar kan dat niet omdat belangrijke details net onder het gebladerte van een boom waren. Als Sagan op dat moment iets deed, ja, dan had hij de schuld, maar het is niet te zien.

En als de camera die de renners van voren filmt helpt ook niet. Cavendish scheert langs de hekken. Hij gaat langzaam steeds verder naar de hekken toe. Hij kon eigenlijk kiezen: laten lopen of wachten tot er zo weinig ruimte was, dat hij er niet meer tussen Sagan en de hekken paste. Hij ging door en het onvermijdelijke gebeurde. Hij stuiterde over de weg. Van voren is er te veel te zien om met zekerheid vast te stellen dat Cavendish door een actie van Sagan valt of doordat er domweg te weinig ruimte is. Als jurist zou ik Sagan vrijspreken wegens gebrek aan bewijs.

Maar er is te veel emotie. Er moet iets gebeuren. Er moet iemand worden veroordeeld. En dat is, vrees ik, de enige echte reden waarom Sagan gisteren niet meer mocht meedoen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 6 juli 2017


Geplaatst in de categorie: sport

2.5 met 2 stemmen 124Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
6 juli 2017
Cowboys behoren op een paard, niet op een fiets.
Het is veel te lang toegestaan het zich niet aan de regels te houden; het niet meer te mogen veranderen van cours/lijn tot een aantal(10?) meters voor de finishlijn, dat was een/de spelregel.
Beiden renners hadden een aandeel in deze valpartij.
Beiden zijn ze eruit, over tot de orde van de dag nu.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
6 juli 2017
Het is optisch bedrog en zelfs al zou Sagan met zijn elleboog Cavendish hebben aangeraakt, dan is dat nadat Cavendish al vallende was vanwege de nauwe doorgang. Die elleboogstoot is dan uit te leggen als terechte zelfverdediging, wat het ook is. Het zogenaamde slachtoffer heeft zichzelf gewoon klem en uit balans gereden. Sagan verdient eerherstel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)