Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Democratiehooligans

Het fenomeen is begonnen met voetbal. Hoewel. Misschien is het wel veel ouder. Fans verzamelen zich voor of na een wedstrijd om te feesten en een kleine groep begint zaken kort en klein te slaan. Hooligans noemen we ze. Getooid met de kleuren van een bepaalde voetbalclub gaan ze op zoek naar vijanden en die vijanden bestaan uit twee groepen: degenen die de kleuren van een andere voetbalclub dragen en de politie. De eerste uit folklore en de tweede omdat die de orde wil bewaken.

Hooligans willen vooral de orde verstoren. Amok maken. Ruzie maken. Daarbij slaan ze ook straatmeubilair, winkelruiten en zelfs winkelinterieurs aan gort, omdat ze daarmee de politie tot het doen van charges uitlokken die weer prachtige beelden laten zien voor journalisten van zwaar bepantserde en getrainde mensen die keihard inslaan om nauwelijks minder zwaar bepantserde en nauwelijks minder goed voorbereide mensen maar die toch in ogen van vrienden de underdog zijn die hen het recht geven de gevestigde orde nog verder uit te dagen.

Zo ook de democratiehooligans. Zij gaan naar grote demonstraties en dat is eigenlijk ook een soort feest. Getooid in vergelijkbare kleuren als de andere demonstranten gaan ze op zoek naar vijanden en die vijanden bestaan uit twee groepen: politieke leiders en politie. Aangezien de politieke leiders onbereikbaar zijn, vechten ze vooral met de politie. Hooligans willen vooral de orde verstoren. Amok maken. Ruzie maken. Daarbij slaan ook democratiehooligans straatmeubilair, winkelruiten en winkelinterieurs aan gort, omdat ze daarmee de politie uitlokken hen aan te vallen en dat levert ook die weer prachtige voor journalisten van zwaar bepantserde en getrainde mensen die keihard inslaan om nauwelijks minder zwaar bepantserde en nauwelijks minder goed voorbereide mensen maar die toch in ogen van vrienden de underdog zijn die ook hen het recht geven de gevestigde orde nog verder uit te dagen.

Het verschil is niet zo groot. Niet voor de politie en niet voor andere slachtoffers.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 13 juli 2017


Geplaatst in de categorie: woede

4.0 met 5 stemmen 873Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)