Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Keizer Buma

Ik ben dol op de Romeinen, dus even een klein stukje geschiedenis. Augustus was ooit keizer van het Romeinse Rijk. Toen Augustus keizer werd, was het Romeinse Rijk al meer dan 700 jaar (!) met succes bezig met gebiedsuitbreiding, het Gallië van Asterix en Obelix was 25 jaar daarvoor door Julius Ceasar veroverd en Augustus heeft het Egypte van Cleopatra mogen inlijven. Intern liep het echter allemaal niet meer zo vlotjes. Hij werd de baas van Rome na een burgeroorlog te hebben gewonnen die zo’n 15 jaar heeft geduurd omdat een paar mannen geen macht wilden delen.

Na de burgeroorlog stond de Romeinen niet zoveel meer in de weg voor een relaxed leventje. Omringende landen waren veroverd en bleven rustig door de aanwezigheid van Romeinse soldaten en intern keerde de rust ook weer terug. Het geld stroomde binnen en dankzij een enorm aantal slaven hadden de Romeinen een boel vrije tijd waar dankbaar gebruikt van werd gemaakt door op allerlei manieren lekker te ontspannen. Het doet me denken aan onze eigen moderne maatschappij waar voor velen het geld ook binnenstroomt en de automatisering onze moderne slavernij is waardoor we lekker veel vrije tijd hebben! Dat voelt niet altijd zo, maar gemiddeld 32 uur werken in een 224-urige week is best relaxed.

Op zoek naar macht was Augustus bereid geweest alle smerige trucs uit te halen die nodig werden geacht. Mensen zijn massaal vermoord, beroofd, verbannen, beledigd en vernederd met als enige doel meer macht verzamelen. Zijn 8 maanden zwangere vrouw werd ingeruild voor een andere vrouw, zwanger van haar eigen man op dat moment, omdat die uit een machtige familie kwam met veel meer invloed in de maatschappij. Hoe meer macht, hoe meer Augustus zich echter in het openbaar als moraalridder begon op te stellen. En de baas kan je helaas maar moeilijk negeren.

Zo verkondigde hij dat het maar slecht was gesteld met de normen en waarden van zijn mede Romeinen. Ze gingen vaak vreemd, er waren veel scheidingen en maar weinig kinderen. Er werd teveel tijd besteed aan plezier maken. Ik zie dit als tekenen van een ontspannen maatschappij waar mensen hun best doen gelukkig te worden op een manier die ze bevalt, maar Augustus zag het iets anders. Het rijk was in verval, zo werden de Romeinen een stelletje slappelingen, en het werd dus tijd dat iedereen zich weer netjes begon te gedragen.

Naar de buitenwereld gedroeg Augustus zich keurig en ook zijn familie werd gedwongen de schone schijn op te houden. Met wisselend succes. Zijn pleegzoon vluchtte een aantal jaar woedend naar het buitenland en Augustus heeft zijn eigen dochter levenslang verbannen uit Rome omdat ze maar niet wilde ophouden de sloerie uit te hangen.

Ik kan er niets aan doen, maar elke keer als ik iets lees over de moraalridder Augustus (gescheiden vrouwen publiekelijk te schande zetten b.v.) moet ik denken aan de leiders van het CDA die ook altijd iets van schijnheiligheid uitstralen. Zo moet je als christen je medemens helpen, maar dit blijkt selectief, wel de goede medemensen en niet die losers uit Syrië of Libië die op de vlucht zijn voor geweld. En CDA-ers zijn bv streng tegen drugs. Weg ermee en alle coffeeshops ook dicht, want wiet is slecht, terwijl bewezen is dat alcohol juist de grootste problemen oplevert.

En je moet je als buitenlander toch aanpassen aan de normen en waarden van ons christelijke land? Waarom smokkelde CDA premier Balkenende dan ooit bier naar binnen in een paleis in Afghanistan, een land waar alcohol verboden is? En ondertussen wel steeds dat preekvingertje omhoog houden. Het CDA is de brilsmurf van het parlementaire smurfendorp. Dat is nog net te doen, als ze maar nooit meer tot Grote Smurf worden gekozen.

Schrijver: Nico Vinkenman, 12 juli 2017


Geplaatst in de categorie: moraal

3.2 met 4 stemmen 101Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)