Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zo begon Wiebe ook...

Monk, mijn 15 jaar oude buurjongen en zoon van mijn buurman Wiebe, heeft samen met zijn moeder Gré asiel aangevraagd in Termunterzijl. Zij vluchtten voor Wiebe, die lijdt aan het syndroom van schriftelijke Gilles de la Tourette waardoor hij iedereen de huid vol scheldt. Het liefst via e-mail. Daarnaast is hij autistisch.
Met name Monk had daar genoeg van.

Zo reisde hij eens met zijn vader naar Polen toen daar nog een paspoort nodig was. Had Monk per ongeluk het medische paspoort van zijn paard meegenomen. ‘Geeft niet,’ was Wiebe’s reactie. ‘Niemand die het verschil ziet,’ en hij gaf het paspoort aan de douanebeambte met de legendarische tekst: ‘Mijn huisdier heeft, zoals u ziet een Europees paspoort. Hij is overigens keurig geïdentificeerd door middel van een chip. Daarnaast is hij,’ en hij wees op Monk, ‘ tegen rabies ingeënt.’

Je moet Wiebe kennen om dat te begrijpen. Zelf zat ik naast hem op de basisschool. Bij een proefwerk geschiedenis werd gevraagd waar destijds de Onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. Schreef Wiebe vol overtuiging: “Onder aan de bladzijde”.
Wij begrepen dat toen gewoon.
Tijdens de les Maatschappijleer werd aan Wiebe gevraagd wat de belangrijkste reden voor echtscheiding was in Nederland. 'Het huwelijk,’ antwoordde Wiebe zelfverzekerd.
Je wende eraan.

Als ik Monk en Gré bezoek in Termunterzijl, laat Monk mij een inburgeringscursus voor Termunterzijl zien. Ik kijk mijn ogen uit. Dit is zo ongeveer de aard van de vragen voor het inburgeringsexamen:
Vraag 12: er zit een koe in de dakgoot haar veters te strikken. Komt er een slok koffie voorbij die vraagt: ‘zeg, mag je hier überhaupt wel roken? Waarop de koe reageert met: ‘Hoezo? Is dit een eenrichtingsweg?'

Is de reactie van de koe:
A: juist
B: onbeschaamd
C: alternatief correct

De oom van Monk, waar hij in Termunterzijl logeert, komt binnen. Hij stelt zich aan mij voor als Appie van den Krommenweide, urinoir-designer en loco-secretaris van de Grote Zaadlozerijshow te Termunterzijl.
‘Luister Monk,’ zegt hij. Ik weet nog een vraag uit het inburgeringsexamen. Misschien heb je er wat aan: als je een rode steen in een blauwe zee gooit, wat wordt het dan?’
Monk denkt na en zegt dan: ’Dan wordt hij nat…’

En ik ril. Zo begon Wiebe ook.

Schrijver: van Gellekom, 24 juli 2017


Geplaatst in de categorie: humor

3.4 met 8 stemmen 125Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)