Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het grote nationale feest in Binn

Op 1 augustus 2017 regende het in het Binntal. Het hoosde en in de omliggende bergen donderde het. De burgemeester zou ter ere van de zoveelste verjaardag van Zwitserland een speech houden om half acht, maar in plaats van een speech werden de garageboxen geopend en konden de feestvierders schuilen in de door vrijwilligers geopende garageboxen. Het Zwitserse nationale feest liep in het Binntal in het honderd en wij waren erbij.

Maar Binn is wel een echte dorpsgemeenschap. De Tunnelbozen, vrijwilligers van de plaatselijke vereniging die het feest organiseren, openden garageboxen, zodat feestvierders daarin verder konden feestvieren. Tunnelbozen zijn vernoemd naar de spoken, een soort trollen, die in de tunnel naar het Binntal wonen – de enige toegang voor grotere auto’s het dal in. De band speelde tussen de stroomstoringen door en het bier, de wijn en het eten bleven rond gaan. Twee dappere dansers trotseerden de regen en dansten in de regen op de vrolijke tonen van een, naar de enthousiaste reactie te oordelen, zeer bekend Zwitsers lied. Onverstaanbaar, maar het ging over de liefde en de Tunnelbozen duwden tot vermaak van een ieder het overtollige water van de tentdaken.

En toen de regen weer wat afnam sprak de burgemeester of beter gezegd, de Gemeindepräsidentin Jaqueline Imhof. Ze is voorzitter van de Gemeinderat die er uit vijf personen bestaat en die als ik het goed begrijp tegelijk zowel volksvertegenwoordiging is als bestuur. Scheiding der machten is iets voor grote steden en tamelijk onzinnig voor een gemeente met 145 inwoners. In Nederland is een gemeente van 145 inwoners overigens totaal ondenkbaar: Schiermonnikoog met 900 inwoners is veel en veel te klein. Wij vinden in Nederland dat een gemeente onbestuurbaar is als ze niet ten minste 20.000, anderen zeggen 40.000 en weer anderen zeggen zelfs 100.000 inwoners telt.

Maar Binntal stort niet in. Het is er prettig toeven. De wegen zijn er goed. Het water komt uit de kraan. Het volkslied, de hymne, wordt uitgedeeld op papier, omdat niemand de tekst kent. Het nationale feest in het Binntal lijkt een klein feest, maar dat komt omdat niet meer dan de drie kwart van de inwoners is komen opdagen. Bovendien: de brandweer was er niet bij, want die moest elders een vreugdevuur ontsteken.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: muziek

4.2 met 6 stemmen 135Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 augustus 2017
Dankzij jou weet ik opeens dat Binn een Zwitsers dorpje is, waar ze flink kunnen feestvieren, zelfs als het plenst. Je hebt Binn mooi binnenstebuiten gekeerd.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)