Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Klimaatramp

Ik denk dat ik ermee ophoud om rekening te houden met die arme mensen die op een plek wonen waar een overheid en een ondernemer een windmolen willen plaatsen. En al helemaal met mensen die vinden dat zonnepanelen lelijk zijn en dat ze alles willen doen om het klimaat te redden – maar geen zonnepanelen op hun dak willen.

Het moest maar eens afgelopen zijn met al dat gedoe. Ik kan me best voorstellen dat u een windmolen niet mooi vindt, maar ik vind de meeste auto’s ook niet mooi. Ik kan me best voorstellen dat u een zwarte plaat niet het eind vindt, maar ik hou ook niet van hoge heggen die overal het uitzicht op achtertuinen en daarmee allerlei vergezichten hinderen.
Maar het klimaat gaat naar de donder. In Zwitserland komen berghellingen naar beneden. In Canada vallen gaten in de permafrost. In de Verenigde Staten stroomt de ene na de andere miljoenenstad over en dan heb ik het niet eens over Bangla Desh of Jakarta die jaar in jaar uit grotere problemen hebben om de straten boven water te houden.

Het is tijd om te spreken van klimaatramp. Als we een ramp willen afwentelen, moeten we maatregelen nemen. En als de ramp groot genoeg is, het gaat over levens, moeten we grote maatregelen nemen, zelfs als ze niet voor iedereen leuk zijn. We gaan toch ook niet ineens auto’s verbieden, omdat ik ze niet leuk vind? We proberen ze wel veiliger te maken en minder vervuilend, maar als u met een auto rijdt, en als u televisie kijkt, en als u in de winter de verwarming aan zet en toch niet wil dat Nederland net als Houston onder water verdwijnt, dan moet u inschikken. Dan moet u accepteren dat u moet bijdragen aan het bestrijden van de klimaatramp en die bijdrage kan zijn dat u kijkt naar een windmolen.

En als u dat niet wil, vraag ik u naar Bangla Desh te reizen en de arme rijstboeren uit te leggen dat u het belangrijker vindt dat uw uitzicht vrij blijft van windmolens, dan dat zij verzuipen. Ik wil best met uw wensen rekening houden, maar sommige van uw wensen lijken veel redelijker dan ze werkelijk zijn.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 31 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.7 met 6 stemmen 160Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
31 augustus 2017
De CO2-vervuiling gaat maar door, terwijl het echt niet meer kan. De industriële revolutie werd als vooruitgang gezien, maar inmiddels weten we dat het tot fatale achteruitgang leidt. De hebzuchtige mens verstikt de mensheid, de dieren en de natuur. We zijn onverantwoordelijke aardlingen geworden. De aarde is leeggeroofd, het is uit met de pret, het roer zal helemaal om moeten. Er zal heel wat grof vervuilend vuil vernietigd moeten worden.
Naam:
Karel Jong
Datum:
29 augustus 2017
Goede column, vind ik. Recht voor zijn raap, actueel, plezierig moralistisch en provocerend.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)