Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Folklore Muziek

Teruggekomen uit het land van licht, kleur, geur, vistas en actieve stilte, merk ik dat mijn hart, als vanuit een eigen intelligentie, een nieuw ritme, een andere synchronisatie, heeft aangenomen dan toen we vertrokken.

Dit verschijnsel, deze afstemming op een andere frequentie, deze ritmische dans tussen de Aarde en het hart, waarbij de trage golfslag van de krachtige magneet der natuur, de mens laat resoneren met het heersende krachtveld, verklaart voor mij de overeenkomst tussen de woorden 'earth' en 'heart'. Die twee zijn nauw aan elkaar gerelateerd.

Misschien herinnert u zich mijn eigen-aardige manier van denken die onvoorwaardelijk vertrouwt op de natuurlijke logica van de taal. Welke taal dat ook maar moge zijn. Ik voel dat het machtige middel der taal ons is gegeven door uiterst sensitieve en intelligente wezens, die de resonans konden waarnemen tussen de klank van de taal en de weerklank ervan in de verschillende afdelingen van ons lichaam/geest wezen.

In deze heilige dagen van vacant zijn, voelde ik hoe de verbinding met de diepere plaatselijke en historische vibraties zich geleidelijk aan versterkten. Als een viool waarvan de snaren zich automatisch schikken naar de natuurlijke spanningsgraad of stemming van het omringende orkest.

Ik hoorde in mijn op muziek ingestelde eidetische afdeling folkloristische (ik wou schrijven folklore-achtige) melodieën en timbres, waarbij ik me voorstelde dat deze ervaring soortgelijk was aan die van traditionele musici. Componisten van volksmuziek.
Vinders van nieuwe wijsjes.
Fiedelaars en barden.
Fluiters en minstrelen.

Over de hele Aarde, door de hele mensheid heen, van het vroegste moment tot ver in de toekomst, klinkt door de atmosfeer, resoneert in de door muziek bezetenen, een zich steeds vernieuwende maar de verbinding met de Aarde altijd in stand houdende muzikale wereld, die zich aan geen politiek stoort, die alle landsgrenzen en geloofsverschillen overstijgt, die zich op een aparte bandbreedte afspeelt, die een grotere verbindende kracht vertegenwoordigt dan alle filosofen bij elkaar kunnen bedenken.

Is het liefde? Is dat wat er gevoeld wil worden? Is het een allesomvattende schone emotie die de bron is van een andere intelligentie dan die van het binaire brein?
Is het een overstijgende en transformerende kracht?
Is het een afstemming en een synchroniciteit die een ander niveau van verstandhouding en begrip kan teweegbrengen?

Er is nog veel te ontdekken in en door muziek..


Zie ook: https://youtu.be/HAippIwM6O8

Schrijver: Ton Hettema, 2 september 2017


Geplaatst in de categorie: muziek

2.7 met 3 stemmen 129Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 september 2017
Muziek is de hoogste vorm van kunst. Types als Trump, Assad, Poetin, Kim Jong-un en Erdogan kunnen daar nog heel wat van leren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)