Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ich habe es nicht gewusst

De overeenkomst tussen Trump en Hitler is de verzameling leugens die ze gebruiken om tegenstanders op het verkeerde been te zetten. Hitler geloofde in een Joodse samenzwering en toen zijn ‘bewijs’ een vervalsing bleek, was die vervalsing zelf het bewijs. De Joden hadden immers bewust een vervalsing gemaakt, zodat ze hun ware aard verborgen.

Ook Trump heeft niet veel met de waarheid. Dat betekent dat Trump, net als Hitler, probeert zijn eigen fictie in overeenstemming met de waarheid te brengen. Hitler liet alle socialisten, communisten, Jehova’s, geestelijk zieken en Joden arresteren en vermoorden. Niet omdat ze een gevaar waren, maar om aan te tonen dat ze een gevaar waren. Hitler zou toch niemand laten vermoorden die geen gevaar was?
Trump is nog niet zo ver, maar hij is wel constant op zoek naar nieuwe grote vijanden die niets anders willen dan zijn America First-gedachte te vernietigen. En als die er niet zijn, dan maakt hij ze. Bij gebrek aan succes heeft Trump grote vijanden nodig en nu de IS zo’n beetje dood is, zoekt hij nieuwe: een atoommacht: Noord Korea en een nieuwe islamitische macht: Iran. Nu wil Noord Korea graag ook een vijand, want diens machthebber is geen haar beter dan Hitler of Trump op dit punt.

De leugens van Hitler waren zo grotesk dat het voor diens leeftijdgenoten moeilijk was om die leugens te geloven. En zo waren de daden ook zo ongelooflijk dat het voor de leeftijdgenoten van Hitler moeilijk was te geloven wat er werkelijk gebeurde. Dat zou, voor veel mensen, wel eens de reden zijn dat ze niet konden geloven wat ze konden zien. Dat ze het niet toelieten te weten, wat ze eigenlijk wel wisten. Dat zou, voor veel mensen, de echte betekenis van ‘Ich habe es nicht gewusst’ kunnen zijn. Ze wisten het wel, maar ze stonden het zich niet toe om het te weten.

Dat is wat ik denk als ik naar Donald Trump kijk. Hij schoffeert iedereen. Iedereen in zijn buurt kan elk moment ontslagen worden. Zijn organisatie is constant onzeker over wat Trump nu eigenlijk wil. Hij overtreedt alle wetten van het fatsoen en zal, naar ik vermoed, net als Hitler niet schromen om ook juridische wetten te overtreden. Zijn doel is machtsbehoud. Niets meer en niets minder. Zijn middelen zijn zo ongelooflijk, dat het maar moeilijk is te begrijpen. Bij Trump is America al lang niet meer first, nooit geweest ook. Bij Trump is Trump eerst, zoals bij Pim Fortuyn Pim eerst was. Voor aanhangers van Trump is dat moeilijk te geloven – ook al stapelt het bewijs zich dagelijks op. Ze hopen dat diens aanval op Noord Korea rationeel en verstandig, onvermijdbaar is, maar ze zouden kunnen zien dat het niet zo is.

Dat is wat ik van Trump leer. Het is moeilijk je eigen ogen te geloven. Het is moeilijk te beseffen dat datgene wat overduidelijk is, ook de werkelijkheid is en dat de ficties van Trump niet meer zijn dan ficties. Levensgevaarlijke ficties.

Ik kan mij niet voorstellen dat hij daadwerkelijk Noord Korea wil vernietigen. Als het gebeurt: Ich habe es nicht gewusst.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 28 sep. 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3,2 met 5 stemmen 102Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
28 sep. 2017
Heb je de uitzending van Zembla gezien, over de zakenpartners van Trump, met o.a. de miljoenendief en witwasser uit Kazachstan Ilyas Khraponov en de Russische maffiabaas Felix Sater, met wie hij jarenlang nauw samenwerkte. De Soho Trump Tower is zelfs met gestolen, witgewassen geld gebouwd. Witwassen is bij die superdieven hun grootste hobby. En leugens verspreiden, verwarring zaaien en rookgordijnen opwerpen.
Die megaboef Khraponov heeft zelfs geprobeerd om de uitzending van Zembla tegen te houden. Trump heeft gedeald met zeer louche types, wat hij daarna keihard ontkent. Zijn vocabulaire is tot een dieptepunt gedaald. Hopelijk worden we zo snel mogelijk van deze schertsfiguur verlost, zo van 'De president is vanwege ernstige dementie uit zijn ambt gezet!'.

Overigens vind ik jouw stiekeme vergelijking van Trump met Pim Fortuyn ongepast, daar professor Pim juist een intellectueel was en het hart op de juiste plaats had. Als hij nog zou leven, dan had hij Trump uitermate scherp veroordeeld, daar ben ik van overtuigd. Pim was geen egotripper, maar integer en beschaafd. Wat hij beweerde, wordt nu algemeen voor waar aangenomen, ook in de huidige politiek. Pim raakte het kwetsbare hart van vele Nederlanders en hem dan ook over één kam scheren met Trump, Jong-un en Hitler is onacceptabel. Je hebt Pim's empathie totaal niet begrepen. Achter zijn bling-bling school een zeer betrokken mens. Was er maar een eerste kabinet Fortuyn verschenen! (-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)