Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Medeleven betuigen

Ik heb me flink geërgerd vorige week.

Generaal Middendorp ging naar de ouders van de slachtoffers om hun medeleven te betuigen. Dat is blijkbaar aangekondigd, want TV Noord stond de komst van de generaal af te wachten. En daar kwam hij – niet op een paard, de generaal is Sinterklaas niet, maar in een colonne luxe auto’s. Eerst de auto’s van de mindere sterrendragers en daarna de auto’s van de generaal en de subgeneraal of hoe dat ook heet in het militaire jargon.

De twee metallic grijze auto’s van de minkukels werden netjes op een parkeerplaats gezet, maar de generaal en subgeneraal parkeerden pontificaal midden op de weg. De twee militaire bobo’s stapten vervolgens uit, waardoor duidelijk werd dat ze een chauffeur hadden. Vervolgens stonden ze een beetje te wachten, tot iedereen uit was gestapt.

‘Generaal Middendorp,’ vroeg de journalist, ‘mag ik u iets vragen?’

‘Wie bent u?’ was het korzelige antwoord.

‘Wij zijn van de pers, TV Noord.’

Ik vermoed dat hij toen wat gromde en de journalist vroeg door: ‘wat komt u hier doen?’

‘Ik kom mijn deelneming betuigen.’

Even was de journalist perplex, wat moet je nog meer vragen? Het was een moeilijke situatie die zonder boe of bah werd opgelost doordat de generaal begon te lopen en vier andere oudere mannen, waarschijnlijk zeer hoge militairen, hem volgden. Het zag er indrukwekkend uit. In slagorde – vier man sterk – deelneming betuigen. Te laat, en misschien wel in opdracht van een vloekende minister Hennis die zelf niet de tijd had. Of niet durfde, of niet kon. Laten we haar maar niet te veel aanrekenen. Natuurlijk was zij ook te laat, maar zij zal hoogstwaarschijnlijk 'sneuvelen', zoals dat in Haags jargon heet.

Maar ze zal daarna niet met miliaire eer begraven worden. Ze zal doorstromen naar een andere fraaie functie, want in tegenstelling tot de twee militairen is zij niet dood. En de generaal ook niet.

Het was te laat voor deelneming. Veel te laat. Daardoor was het tijd geworden voor zelfkastijding.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 1 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 2 stemmen 81Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 oktober 2017
Heel onze krijgsmacht is een potsierlijk gedoe en zou definitief moeten worden afgeschaft, daar het enkel ellende oplevert. De laatste toneelspelers in deze militaire klucht blijven koppig volhouden tegen beter weten in. Ik ergerde me ook aan die paradeshow van die hoge, zogenaamde functiebekleders met hun mission imposible. Dodelijke mortieren uit geldgebrek. Ik vond de reactie van de ouders van één van de omgekomen soldaten ook uiterst hypocriet en slijmerig jegens het groot uitgerukte verzoeningspeloton. Het leger loopt niet voor niets leeg en nieuwe aanwas laat zich ver zoeken. Kindsoldaten wil nog net, omdat die nog geen eigen, individuele identiteit hebben ontwikkeld. Het Nederlandse, pacifistische leger is inmiddels terecht vele malen groter!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)