Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Randverschijnselen

Tijdens de voetbalwedstrijd Schotland-Nederland heb ik echt een wekker nodig gehad om mij wakker te houden.
Wat mij opvalt is dat er geen enkele poging wordt gedaan door Nederland om te winnen.
Hoewel, ze willen wel maar ze kunnen het niet.

Het is vrij duidelijk dat trainer Dick Advocaat, die zijn laatste wedstrijden orchestreert, alles uit de kast haalt om maar niet te verliezen. Want Dick wil een record breken. Hij was de op een na beste coach voor wat betreft het achter elkaar niet verliezen van een wedstrijd. Zijn teller stond op 35 en na deze wedstrijd heeft hij 36 wedstrijden niet verloren en staat dan bovenaan.
“Randverschijnselen”, zoals voetballers dat noemen, maar toch..

Wat ik mij afvraag is, waarom al die spelers doen wat Dick zegt en steeds de bal naar elkaar terugspelen om het risico zo klein mogelijk te houden.
Waarom zijn er geen spelers die schijt hebben aan Advocaat en de rest van de spelers opdracht geven met elf man, inclusief de keeper, vol aan te vallen. Dan maar met 20-0 verliezen, maar dan is er in ieder geval gevochten.
Dat was in de tijd van Cruijff wel effe anders. De spelers van toen regelden zelf hun tactiek. Daar had trainer Michels niets mee van doen.

Mijn vragen worden beantwoord wanneer ik plotseling een oud interview zie met voetballer Locadia van PSV.
Na een wedstrijd werd hij geïnterviewd door Hans Kraaij jr. Op de vraag van Kraaij, waarom Locadia handschoenen draagt in het veld, legt Locadia uit dat het maar 12 graden was….dus…(?)
Dan vraag ik mij af wat Locadia gaat dragen als het 12 graden onder nul is. Waarschijnlijk zes jassen over elkaar, drie berenmutsen en een potkachel op zijn rug.
De wedstrijd eindigde in nul-nul en Locadia zegt met een redelijk ongeïnteresseerde blik waar elke beleving in ontbreekt, dat het jammer is dat er goals ontbraken maar ja, soms gaat het zo. Hij gaapt nog net niet en zwaait ineens uitbundig lachend naar een collega, zich niet bewust van het feit dat de supporters geen enkele reden hebben tot lachen. Sommigen huilen zelfs.

Kraaij zal Kraaij niet niet als hij dit voetballertje van de niks-generatie even te kakken zet.
‘Ontbraken er goals??? Hoe bedoel je?? Ben jij blind of zo? Daar staan er toch twee?’
En dan die handschoenen, man. Watje!’
Voor het eerst enige emotie op Locadia’s gezicht: ‘Het dak is open hier hé!.‘
‘Ja, nou je het zegt,’ reageert Kraaij. ‘Ik dacht al dat het dak er niet af ging. Maar goed ook, dan zien de supporters in ieder geval nog echte sterren.’
Kraaijs humor maar vandaag kan ik het wel hebben.

Waar is de tijd dat er elk jaar een cup werd gewonnen door een Nederlandse club! Die tijd van korte broeken en afgezakte kousen bij 12 graden onder nul. De tijd dat elke interviewer eerst op zijn knieën een buiging maakte naar een voetballer voor hij überhaupt maar een vraag mócht stellen. Die tijd zonder suïcidale media op de mobieltjes en rillerige voetbalmiljonairtjes met oordoppen als putdeksels op hun kop.

Kortom: Vuilnisman! Mogen deze zakken ook mee???

Schrijver: van Gellekom, 13 november 2017


Geplaatst in de categorie: sport

3.2 met 6 stemmen 113Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 november 2017
Ja, een potsierlijk gedoe daar met die Schotse tegenstanders op het voetbalveld, maar peanuts vergeleken bij het wrange feit, dat Marokkaanse hooligans de binnenstad van Brussel hebben vernield en beroofd. In Marokko durven ze dat niet, omdat ze dan jarenlange gevangenisstraffen riskeren. Hier hangen ze gewetenloos de beest uit. Een grote schande dat de Belgische politie hen laat lopen en niet durft op te pakken. Op die manier wordt negatieve anarchie gedoogd. We mogen hun criminele gedrag dan ook absoluut niet tolereren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)