Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Herinnering aan Jos

Drie jaar geleden, kerstmis 2014, overleed Jos Zuijderwijk. Op een zwaarbewolkte dag begeleidden we hem naar zijn laatste rustplaats. Op Zorgvlied, aan een bocht van de Amstel. Na een bijeenkomst die recht deed aan zijn persoon. Ik prijs me gelukkig dat ik hem heb meegemaakt, want Jos was ook lid van tafeltennisvereniging Tempo Team. Bij binnenkomst stormde hij altijd op de tafels af, zijn enthousiasme overdragend op alle aanwezigen. Daarna voelde het als een voorrecht om met hem balletjes te slaan.

Jos behoorde tot het spelerstype dat er plankgas voor ging. Ik heb heel wat tafeltennissers in actie gezien, maar als je met hem dubbelde en er ontstond een mooie slagenwisseling, dan toonde hij een vulkanisch-authentieke geestdrift die ik zelden bij anderen heb waargenomen. Hij kon het echte welgemeende compliment geven.

Heb ik Jos, behalve in zijn hoedanigheid van tafeltennisfanaat, werkelijk gekend? Ik belde hem wel eens, ik wist dat een van zijn zoons antropologisch veldonderzoek deed in Mexico, dat hij adviseerde over Amsterdams cultuurbeleid en dat de gemeenteambtenaren van de Stopera hem respecteerden als deskundige.
Velen van ons herinneren zich vooral zijn dagcolumns op deze site. Jos was een onstuimige sympatico, ik was erg op hem gesteld. TT-leden bij wie zijn personage minder in goede aarde viel deden hem af als kletskous. Daar trok hij zich uiteraard niets van aan. Hij had een apart vermogen om alledaagsheid te benutten, geaccentueerd door zijn robuuste gestalte.

Jos Zuijderwijk behoudt een plekje in mijn hart. Vooral nu, met kerst.

Schrijver: Ton Mantoua, 25 december 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 10 stemmen 300Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Leen Speelman
Datum:
5 januari 2018
Woorden uit mijn hart gegrepen, Ton.Morgen eren we Jos met het Jos Zuijderwijkdubbeltoernooi, dat we jaarlijks spelen. Leen Speelman, voorzitter ttv Tempo-Team en vooral ook vriend van Jos.
Naam:
J.de Groot
Datum:
26 december 2017
Herinnering
zie ook deze:

www.nederlands.nl/nedermap/dagcolumn/dagcolumn/138351.html?zoekresultaat=ja
Naam:
J.de Groot
Datum:
26 december 2017
Tekst Jos Zuijderwijk (RIP.2014)
In de Kerstnacht.

"Vandaag is een dag
om hoop te houden
zin te maken in het leven
van de wereld willen weten
zonder je er aan over te geven
om niet te vergeten".

Mooi even deze herinnering aan hem.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)