Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De rare snuiter van Brunssum

De gemeenteraad heeft het gehad met Jo Palmen. Dat schreef 1Limburg op 28 januari 2015 – drie jaar geleden over haar raadslid. Maar de gemeenteraad kan zoveel zeggen. In november 2017 werd diezelfde Jo Palmen door diezelfde raad voor de tweede maal in zijn leven gekozen tot wethouder van de gemeente Brunssum.

Dit was tegen de zin van burgemeester Winants in. Het was ook tegen de zin van de grootst mogelijke minderheid in de raad. Het was tegen de zin in van Theo Bovens, de gouverneur van Limburg, en later zou ook Kasja Ollongren, de kersverse minister van Binnenlandse Zaken, aangeven dat het volgens haar echt niet kon dat Palmen wethouder werd.

Maar niets hielp. Jo Palmen is nu wethouder. Ollongren heeft gedreigd met stappen, maar heeft geen middelen, Bovens wil dat Ollongren middelen maakt om een democratisch gekozen wethouder af te kunnen zetten en burgemeester WInants heeft zijn ontslag genomen, omdat hij een signaal wilde geven.

Iedereen is onder de indruk, behalve Jo Palmen.

Nieuwsuur heeft tot twee maal toe karaktermoord gepleegd en zich laten lenen als spreekbuis voor de burgemeesters en gouverneur die de situatie rond Palmen in verband brachten met de onderwereld die tot de bovenwereld doordringt en met het failliet van het integriteitsbeleid. De meerderheid van de gemeenteraad en Jo Palmen werden door Nieuwsuur niet gehoord.

Iedereen is onder de indruk, behalve Jo Palmen.

Er zit echter wel een addertje onder het gras van de wens van Winants, Bovens en Ollongren. Wat betekent de democratie nog als de democratisch gekozen raad van Brunssum – en van de rest van de Nederlandse gemeenten – niet zelf mogen bepalen wie haar wethouders zijn? Hij mag een rare snuiter zijn, die Palmen, een heel rare snuiter zelfs, maar het is wel een Brunssumse rare snuiter en de democraten van Brunssum moeten toch zelf weten door welke rare snuiters ze hun gemeente laten besturen?

De rare snuiter Palmen is toch niet voor niets tussen 2001 en 2006 door wethouder Palmen vereerd met de titel ereburger van Brunssum?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 januari 2018


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 4 stemmen 117Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
11 januari 2018
Ik ben het met je eens:
Jo Palmen is de Donald Trump van Brunssum
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
11 januari 2018
Mooi hoe je het opneemt voor de rare kwiebus Jo Palmen Palmbier, want het kan wel eens zo zijn dat hij veel eerlijker is dan de meute bandieten rondom hem! Lastige eenlingen worden wel vaker genegeerd en gedropt. Volgens mij is hij een integere klokkenluider, die de hypocrisie van de brave edelachtbaren aan de kaak stelt! Een vreemde eend in de bijt, jazeker, en daarom zo ontzettend doortastend en waarheidsgetrouw! (-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)