Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Excuses aan Moorlag

Het is mooi dat Moorlag excuses aanbiedt, maar we mogen ons wel afvragen of hij de enige is die excuses hoort aan te bieden. Zijn doel, zoveel mogelijk mensen aan werk helpen, is centraal in elk PvdA-programma en dat hij als directeur van Alescon en niet als PvdA-politicus daarbij concessies deed met medeweten van de vakbonden is dan ook volstrekt begrijpelijk. Dat hij er daardoor niet in slaagt om iedereen voor gelijk werk, gelijk loon te geven, is volstrekt begrijpelijk.

Aan de andere kant stond het regeringsbeleid van dat moment ook niet in het PvdA-programma. Het was feitelijk een bezuiniging, één van de vele, die harder was dan de PvdA in zijn programma had staan en die, in weerwil van wat in het PvdA-programma stond, de kans op werk voor kansarmen en kanslozen drastisch inperkte. Het beleid vroeg om enige creativiteit van managers bij werkvoorzieningen als Alescon. Beter een half ei dan een lege dop, nietwaar?

Als Moorlag dus excuses moet aanbieden, moeten de leden van het vorige kabinet dat ook. Lodewijk Asscher zelf dus, en Jetta Klijnsma die met haar lach iedereen met haar ene hand een hart onder de riem steekt en met haar andere hand een mes in de rug. Helaas, zegt ze erbij. Het beleid, waar Moorlag en zijn voorgangers bij Alescon een oplossing voor zochten, werd ook mede mogelijk gemaakt door de Kamerleden van wie enkelen op een gegeven moment aangaven dat Moorlag zou moeten vertrekken. Er is dus daar bij de PvdA in Den Haag vrijwel niemand te vinden die niet schuldig is. Alleen Gijs van Dijk en Kirsten van den Hul waren er niet bij, maar ik waag te betwijfelen of zij anders hadden gehandeld.

En dan de FNV. Ook gij Brutus. Als je eerst een afspraak maakt dat een bepaalde regeling mag, en er later toch gaat tegen gaat procederen, dat kan. Dat is niet netjes, maar iemand mag zich bedenken. Maar om je vervolgens bij de wolven in het bos aan te sluiten om te helpen bij het verscheuren van de al vertrokken directeur, dat vind ik stuitend. Zij horen zich dus ook te schamen. Of, op zijn minst, excuses aan Moorlag aan te bieden voor hun walgelijke gedrag.

Maar niemand doet het. Iedereen wast zijn handen in onschuld.

Dus, bij gebrek aan medestanders doe ik het hier maar in mijn eentje: beste William Moorlag, hierbij dus mijn persoonlijke oprechte excuses.


p.s.: volgende keer kunt u gewoon weer PvdA stemmen, want hoewel die luitjes niet zo aardig zijn voor elkaar, zijn ze wel heel open in hun onderlinge en gemeenschappelijke strijd om de wereld een klein beetje beter te maken. Ook kun je rustig lid blijven van de FNV.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 18 januari 2018


Geplaatst in de categorie: pesten

4.0 met 1 stemmen 155Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 januari 2018
"Stealing money from the sick and the poor!", aldus U2 op één van hun maatschappij-kritische songs.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)