Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wat doen wij met onze blanke vla....

Vergadering in de supermarkt. Managementsteam nog wel. Er staat maar één punt op de agenda: "Wat doen wij met onze blanke vla"?
Chef "Worst & Vleeschwaren", Kogelstuk, denkt het er zijne van. 'Wat is dit voor onzin?', vraagt hij geïrriteerd. 'Is dit een grap of zo? Ik heb wel wat anders te doen, ja!'

Bedrijfsleider Van der Scheurkens maant hem sussend tot enige kalmte: 'Rustig nou, Kogelstuk. Het gaat hier om een serieuze zaak. Wij als gerenommeerde supermarkt kunnen ons niet permitteren om als racist te worden uitgemaakt.
'Racist?', mengt chef Peentjes van "Groente & Fruit" zich in het gesprek.
'Ja, racist', antwoordt Van der Scheurkens. 'Vanaf nu is het ons verboden nog het woord blank te gebruiken. Voortaan gebruiken we alleen nog het woord wit. Blank klinkt te positief ten opzichte van zwart. Alsof zwart niet goed genoeg is'.

'Ja maar...wat.....hoe....en....maar'. De vergadering loopt uit op een chaotisch geschreeuw totdat bedrijfsleider Van der Scheurkens ingrijpt: 'STOP! Allemaal stil! Blank wordt wit en daarmee pasta!
Wij bewegen gewoon mee met de samenleving en de betekenis van woorden.
Dus, roep al het personeel bij elkaar en vervang alle pakken blanke vla in de schappen. Plak vervolgens een etiket op het woord blank en schrijf er met grote letters 'Witte vla' op'.

'Dat zal het personeel geestig vinden', oppert Marlies over de Peeper, cheffin Snoep & Zoutjes mopperend.

'Eh...o.,' roept souschef Gebak&Soesjes, Romie; 'wat doen we nu met Henk-Jan Blank? Die staat nietsvermoedend met zo'n achternaam vakken te vullen in de winkel.
Bedrijfsleider Van der Scheurkens krabt eens aan zijn oor. 'Eh...'
'Gewoon een sticker over zijn bek plakken. Zet er op: Ik heet Hendrik-Jan Wit,' reageert Personeelchef Krielkat lachend.
'Wie heeft deze zoveelste klucht trouwens verzonnen?', vraagt hij er achteraan.
'Ene Marcel Gelauff van de NOS', reageert de bedrijfsleider, die zich intussen meer een "bedrijfslijder" voelt.

'O,' zegt Krielkat serieus. 'Zou het niet wat zijn om die vent af te laten zinken in een container blanke vla? Moet je eens opletten hoe snel wit hij wordt als je het hem voorstelt'.

'Mooi, jongens, voor jullie gaan, nog even dit', roept de bedrijfsleider. 'Vernietig voor alle zekerheid alle witte paaseitjes. Want voor je het weet staat ook het woord wit op de dodenlijst.

Schrijver: van Gellekom, 29 januari 2018


Geplaatst in de categorie: discriminatie

3.0 met 9 stemmen 351Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
29 januari 2018
Wat een geduvel zeg, ik lig de aanstaande zomer lekker onbezorgd aan de Costa Blanca te zonnen!...
Naam:
Fred
Datum:
29 januari 2018
Zo waar en te triest voor woorden, ik lach met een traan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)