Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Maatschappij ontwrichtende kijkcijfers

In de tram raak ik aan de praat met een wat oudere vrouw. Ze heeft het over die dag in december. De elfde. Met al die sneeuw toen. "Maatschappij ontwrichtende omstandigheden", noemde het nieuws dat.

'Omdat ik tegenover de opnamestudio werk waar 'De Wereld draait door' wordt opgenomen , op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, werd ik samen met wat collega's gevraagd om als publiek daar te dienen tijdens de uitzending,' vertelt de vrouw. 'Want niemand anders kon komen. Iedereen zat vast in de Maatschappij ontwrichtende omstandigheden.

Ze lacht.

'Was erg leuk trouwens. Erg gastvrij ook. En omdat dat zo goed ging werden wij ook als publiek gevraagd voor de talkshow van Jinek. Om elf uur 's avonds.
Ik zat samen met een paar oudere collega's precies achter Eva Jinek, dus zouden wij voortdurend in beeld komen. Lachen toch? Maak je toch nooit meer mee?'

Ik knik bevestigend en lach mee.

'Nou,' gaat ze verder, en haar gezicht betrekt. 'We zaten nog geen vijf minuten of dat mens van Jinek begon ons naar plaatsen te dirigeren aan de zijkant van de talkshowtafel, zodat wij niet meer in beeld waren.
Voor ons in de plaats namen een stel flink stuk jongere mensen dan wij plaats op de stoelen die wij net hadden verlaten.

Toen wij later hierover klaagden bij de redactie werd ons min of meer bevestigd wat wij al dachten:
Dat mens van Jinek, dat zogenaamde meevoelende sociale vrouwtje, deze omroepster van het jaar, wilde gewoon jong publiek achter zich in beeld. Want dat scoort beter. Snap je? Bij dit soort mensen gaat het maar om één ding in het leven: hoe staan onze kijkcijfers ervoor?!
'Bah!,' roept ze er achteraan. 'Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik!' En na die woorden neemt zij afscheid en verlaat de tram.

Terwijl ik verder reis, lees ik de krant: Schokkend lage kijkcijfers voor Humberto Tan's RTL late night Show. Daaronder: 'wat gaat Tan daar aan doen?'

Wat Tan daar aan gaat doen aanschouw ik die zelfde avond nog. In plaats van direct aan tafel te zitten bij het begin van de talkshow, heeft Tan zijn gasten nu zittend op een kruk aan de bar geposteerd en voert inleidende gesprekjes. Daarna de begintune en een Tan die als een leeuwentemmer zijn gasten naar hun plaatsen aan tafel dirigeert.

Meer veranderingen zie ik niet. Ik vermoed, maar ik kan mij natuurlijk vergissen, dat de kijkcijfers hier niet significant door zullen stijgen..
En dat zou jammer zijn voor deze sympathieke Tan.

Schrijver: van Gellekom, 12 februari 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 9 stemmen 164Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 februari 2018
Bedankt voor de verhelderende inkijk in Eva Jinek's keuken! Dat ze carrièregeil is, mag duidelijk zijn, maar dat ze daarvoor ook nog lieve oudjes verplaatst voor glimmende jongeren is wat al te bot! Eva heeft mij ook al jaren in de greep en betoverd, maar nu begint het mij eindelijk te dagen, ze is gewoon een ontzettende Streber, die zelfs via haar lovers de weg naar de ultieme top ambieert. Ik ben er volkomen ingetuind. Ik maar denken dat ze zo'n naïef, superlief gansje was, maar ze is gewoonweg een vreselijk gewiekste egotripper, die via via alsmaar meer roem en geld en weelde wil. Dankjewel, Heer van Gellekom, dat je mij van mijn Jinek-verslaving hebt afgeholpen! Het is allemaal beeldbuisvolksverlakkerij! 'dat mens van Jinek' is ook zo heerlijk openbarend. De bitch is ontmaskerd. Velen met mij zullen zich rot schamen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
12 februari 2018
Geen idee of het er iets mee te maken heeft, maar de kijkcijfers van Tan dropten nadat afgelopen jaar bekend werd dat hij een verhouding met een zekere nieuwslezeres zou hebben gehad. En ik heb geen idee of dat waar is, want ik lees zelfs dat soort bladen bij de kapper niet, maar je krijgt dat soort berichten tegenwoordig te pas en te onpas op je scherm door alleen al je browser te openen. Het causale verband kan ik niet bewijzen en ook niet ontzenuwen, maar wellicht is hij bij het grote publiek in ongenade gevallen in zijn voormalige rol van ideale schoonzoon? Geen idee.

Over Jinek... ik weet de laatste tijd niet goed wat ik ervan vinden moet. Maar dat heb ik ook bij DWDD. De praatprogramma's lijken allemaal steeds gelikter te worden en vooral ook steeds politieker. Zendtijd voor politieke partijen en de partij zelf hoeft er niet eens bij te zitten. Je zou een meer journalistieke invalshoek verwachten, maar blijkbaar is dat inmiddels ouderwets.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)