Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kleur en IQ

Is er een verband tussen huidskleur en IQ? Laat ik dit zeggen, neem twee willekeurige groepen mensen en voila, het gemiddelde IQ tussen beide groepen verschilt. Dus de ene groep is slimmer dan de ander. Big deal.

Maar dit mag dus niet worden gezegd, volgens Pechtold en Ollongren. Anderen vallen hem bij. Maar het is gewoon een feit dat er een verschil is van IQ tussen bepaalde groepen. Maar is er dan ook een verband?

Is, als je zwart bent, je IQ lager? Nee. Voorbeelden te over. Er zijn zeer intelligente blanke mensen en zeer domme blanke mensen en zo ook zijn er zeer intelligente zwarte mensen en zeer domme blanke mensen. Er is dus niet een één op één verband.

Is er dan tenminste nog een indirect verband? Misschien. In de Verenigde Staten wonen veel zwarte mensen in arme wijken met zeer slechte scholen. Zij scoren ook zeer laag op IQ-testen. Als kleur leidt tot slechte economische kansen, slechte economische kansen leidt het wonen in buurten met veel kansarmen, buurten met kansarmen slechte scholen hebben, dan leidt kleur – VIA AL DIE STAPPEN – tot een lager gemiddeld IQ voor zwarte mensen. Dat is een indirect verband. Dat mag Baudet van mij best zeggen. De ophef die Pechtold maakt moeten we daarom ook een middeleeuws soort ophef noemen.

Pechtold moet dus niet zeggen dat Baudet te ver gaat, maar juist omgekeerd: Baudet gaat niet ver genoeg. Hij moet dat verband verklaren! De wijze waarop Baudet het verband verklaart, daar gaat het om. Hebben zwarten in Nederland inderdaad minder kansen op werk en wonen in een gunstige buurt? Er zijn voldoende aanwijzingen die dat bevestigen. Worden blanken minder vaak aangehouden door de politie en wordt hen vaker een baan aangeboden? Dat moet bevestigd beantwoord worden.

Als Baudet die verklaring overneemt, is er niets aan de hand. Pechtold vermoedt dat Baudet dat niet doet en in plaats van hem te bevragen naar dat verband, verbiedt hij Baudet de uitleg. Dat is misschien prettig voor het aantal D66-zeteltjes en ook prettig voor het aantal FvD-zeteltjes, maar het helpt helemaal niemand ene moer.

En daarom luidt mijn stemadvies: stem niet op FvD en D66.

En stem om een heel andere reden niet op Marleen Barth, maar gelukkig kan dat ook niet meer.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 februari 2018


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 3 stemmen 123Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
11 februari 2018
Het bekende nature-nurture debat. Is het aangeboren of aangeleerd. Wordt je dom geboren of dom gemaakt. Wordt je zwart geboren of zwart gemaakt. Je wordt niet als vrouw geboren maar tot vrouw gemaakt, zei een Franse filosofe in de vorige eeuw.

Vrouwen werden in vroeger tijden dom gehouden. "Breek jij daar je mooie hoofdje maar niet over." Hetzelfde gebeurde met de zwarte en gekleurde mens in een aantal door de West-Europese mens gekolonialiseerde landen. Als je maar vaak genoeg te horen krijgt dat je dom bent, dan ga je dat op een gegeven moment geloven. Aangeleerd. Niet aangeboren.

Dus hebben Ollongren en Pechtold wel een punt. Want als iemand beweert dat een bepaalde groep van de bevolking dommer zou zijn dan een andere bepaalde groep, dan moet men daar wel even bij uitleggen dat het om niet om het aangeboren IQ gaat, maar om het effect van omstandigheden, cultuur, socialisering enz. Anders begeeft men zich al snel op het hellend vlak van discriminatie.

En als men wel meent dat het aangeboren zaken betreft, dan moet men van héél goede huize komen, met ondubbelzinnig en meervoudig bewezen wetenschappelijke onderzoeken dat dit ook werkelijk zo is. En ik kan niet geloven dat er ook maar één zinnig nadenkend mens op deze aardkloot rondloopt die denkt dat dit werkelijk zo is.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
11 februari 2018
Het is de hoogste tijd die eeuwenoude flauwekul die de animositeit tussen mensen aanwakkert en opstookt de wereld uit te helpen. Misschien is de buurman, of de heer Lønsing, of mevrouw Sauerkraut intelligenter dan ik; so what? en wat dan nog? Mijn lieve god en dierbare overgrootmoeder, wanneer houden we eens op te zeuren over verschillen tussen mensen; tussen mannen en vrouwen; tussen sporters en bankpatatten; tussen schele kaalhoofdige hazelippige lilliputters en slanke gestroomlijnde bodybuilders met abs en sexpacks; tussen gelen, rooien, bruinen, zwarten, rozen, witten, blanken en welke schakeringen van epidermis er nog meer zijn?
Het komt allemaal neer op arrogantie, hybris, jaloezie, machtsvertoon, superioriteit-inferioriteit en uiteindelijk op VERDEEL EN HEERS.
Hou op! Hou er mee op! Stop ermee! Weiger nog verder aan dit diabolische spelletje mee te doen. De enige oplossing voor deze overgeërfde ziekte is te besluiten er vanaf nu nooit meer aan mee te doen.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
11 februari 2018
Als je van mening bent dat iemand racistische uitspraken doet, moet je juist de communicatie open houden. Ik begrijp dat afkappen niet.

Daarnaast denk ik dat in de discussie die nu woedt soms door sommigen vergeten wordt dat er een verschil is tussen de begrippen: "hetzelfde", "gelijk voor de wet" en "gelijkwaardig". Om het bij mezelf te houden: Ik ben niet hetzelfde als andere mensen; ik ben wel gelijk voor de wet net als andere mensen;, en we zijn in onze menselijkheid allemaal gelijkwaardig. Het Hollandse maaiveld werkt soms op m'n zenuwen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
11 februari 2018
Ik zag onlangs de film van de door mij zeer gewaardeerde documentairemaker Louis Theroux 'Murder in Milwaukee'. Hierin wordt pijnlijk duidelijk dat daar zwarte mensen wel degelijk dom worden gehouden. Er heerst een angstcultuur en wapens en drugs voeren de boventoon. Goede scholen ontbreken en er is nauwelijks werk, laat staan voor zwarte mensen. Het moordpercentage is daar op zijn hoogst. Om een verkeerde opmerking schieten ze je daar al neer. De meesten zijn verslaafd aan sterke drank, soft- en harddrugs en guns. Er heerst voornamelijk een kat- en muisspel tussen de politie en de zwarte criminelen, die om de haverklap worden aangehouden. Die vicieuze cirkel lijkt niet te kunnen worden doorbroken. De blanken geven er niet om en de zwarten lijken volkomen verlamd en initiatiefloos. Er is dus sprake van determinisme. Als Baudet vindt, dat hij een hoog iq heeft, laat hij zijn iq-standpunt over volkse diversiteit dan eens inhoudelijk gezien veel beter uitleggen en het niet zo irritant bij oneliners laten! Dat ben ik helemaal met jou eens. Hopelijk leest Baudet deze dagcolumn ook.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)