Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Liegen en Leugenaars

(disclaimer: niet geschikt voor zwakken van geest)

Alles wat we vinden, alles wat we denken als reactie op de indrukken die we via onze zintuigen waarnemen, is geprogrammeerd.
Niets van wat we onze eigen gedachten noemen is door onszelf bedacht; al onze opvattingen omtrent wat juist is en wat niet, wat rechtvaardig is en wat niet, wat moreel is en wat niet, zijn door anderen in onze hersenen geplant, zijn door ons geabsorbeerd in onze jeugd door de boeken die we hebben gelezen, de sociale omgeving waarin we zijn opgegroeid en de scholen waar we braaf hebben zitten opletten om de leraren en onze ouders te behagen.

Mensen die zich dit realiseren hebben een kans om te ontsnappen; mensen die dit ontkennen of bestrijden zijn hopeloos verloren. In dit opzicht is iedereen een leugenaar. Een leugenaar ten opzichte van datgene wat de hoop is van de goden die deze wereld hebben gewild: een ecologie waarin de mens de chaos in zijn eigen innerlijk door middel van pure denkkracht en meedogenloze logica bestrijdt, om zichzelf te vormen tot een superieur wezen dat niet langer lijdt onder alle historisch overgeërfde maladieën die de mensheid hebben gekweld: armoede, ziekte, sociale onderdrukking, geweld, jaloezie, emotionele zwakte, depressie, het idee van ongelijkheid, gebrek aan creativiteit, zelftwijfel, gebrek aan wilskracht, achterdocht, en misschien wel alle andere ziektes, die veroorzaakt worden door de educatieve en religieuze systemen van onze maatschappij: het onvermogen om grip te krijgen op ons eigen verstand zodat we het kunnen gebruiken ten dienste van een heldere en daadkrachtige toekomst; om de hersenen in ons eigen hoofd onder de supervisie te plaatsen van de zuivere rede.

Helaas zijn we als volk, als gemeenschap van Westerse beschaafde mensen, verslaafd geraakt aan al de verkeerde dingen, die alleen maar helpen om meer verslaving en domheid te verspreiden, zoals ons opwinden over onzinnige zaken en ons niet opwinden over belangrijke zaken; en het verschil ertussen niet kunnen bepalen.

Dat bleek deze week bij het incident met onze kortste mini-ster van Buza die we ooit hebben gehad: een leugentje van mini-scule afmetingen met maximale gevolgen. De hypocrisie van de rest van de (dit maal niet-betrapte) leugenaars droop eraf, liep langs de mondhoeken van de meesmuilers, doordrenkte eerst het tapijt van de Tweede Kamer en vormde zich toen om tot een vaalgele damp van schijnheilig ectoplasma, waarin iedereen tot z’n middel rondwaarde. Je kon zien dat eenieder zichtbaar was opgelucht dat hij/zij het niet was die deze keer betrapt werd.

Als de wolk van moraliteit waarin we als volk dag en nacht ademen, eten en converseren niet zou bestaan, dan zou iemand misschien kunnen bedenken dat liegen een prijzenswaardige eigenschap kan zijn voor een minister van Buza.

Is het niet zo dat als je na korte tijd de essentie van politiek bedrijven hebt doorgrond, namelijk liegen en bedriegen, dat je de kunst daarvan tot het uiterste geperfectioneerd wilt zien?

Is dat niet waar de Europese Unie over gaat? Hebben we nog steeds geen vrede gesloten met de politieke werkelijkheid? Waarom maken we het onszelf zo moeilijk? Waarom niet simpelweg de moraal door de wc spoelen?
We weten toch wel dat wat we ‘ons gevoel’ noemen niet klopt?
Dat alles wat we voelen veroorzaakt wordt door de indoctrinatie die we hebben genoten onder de dekmantel van formele educatie?
Dat we geen enkel probleem met liegen zouden hebben als we accepteren dat de Olympische Sport van Politiek rondjes draait om de hete brei die wordt geserveerd aan de goedgelovige Jan Salie, en dat het ultieme doel ervan is om de Gouden medaille van Verdiensten uitgereikt te krijgen op de volgende vergadering van de Bilderberg bijeenkomst?
Is dat niet de realiteit van onze politieke werkelijkheid?

Orwell had het goed gezien:
Oorlog is Vrede
Vrijheid is Slavernij
Onwetendheid is Kracht

Schrijver: Ton Hettema, 17 februari 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.9 met 8 stemmen 271Er zijn 9 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
19 februari 2018
De strijd tussen licht en duister vindt niet plaats buiten ons of boven ons maar in ons. Wie een keuze maakt vanuit het licht te leven, zal het niet nodig hebben dat licht als enige waarheid aan een ander te verkopen, omdat men weet dat het licht alleen van binnenuit gevonden worden kan. Door zelfs maar het kleinste licht verdwijnt het donkerste duister. Alles wat aan informatie van anderen tot ons komt, heeft alleen waarde door de interpretatie die wij daar zelf aan geven. Er is geen complot, tenzij we er zelf baat bij denken te hebben dat het wel zo is.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
18 februari 2018
@Hanneke: Het zijn bij uitstek de eenvoudigen van geest die het majestueuze koninkrijk van God kunnen zien voor wat het is, en het daarmee deelachtig worden. Helaas zijn het de gecompliceerden van geest die hun weg terug moeten bevechten naar deze staat van onbevangenheid door zich te bevrijden van alle programmeringen die in hen zijn geplant door elke opvatting en overtuiging, mening en moraal te toetsen aan de objectieve wetten van de werkelijkheid en zichzelf (de inrichting van hun dagelijks leven) om te vormen zodat die twee in harmonie zijn met elkaar.
Daar zijn we voorlopig nog niet klaar mee, maar we hebben dit leven om een begin te maken..
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
18 februari 2018
"De enige manier om de collectieve programmering te omzeilen is door objectieve criteria te vinden die niet afhankelijk zijn van, en niet aangetast kunnen worden door, subjectieve menselijke ideeën."

Snap ik! Maar ik vraag me af of pure denkkracht en meedogenloze logica de enige manieren zijn om daarbij (in de buurt) te komen. Als dat zo zou zijn, hoe kunnen dan eenvoudigen van geest ooit "het koninkrijk beerven"?

Vandaag las ik van een sufi-meester de volgende uitspraak: "He who expects to change the world will be disappointed, he must change his view. When this is done, then tolerance will come, forgiveness will come, and there will be nothing he cannot bear. (Hazrat Inayat Khan) Of het nu via denkkracht en logica is of via deze manier, ik heb nog een lange weg te gaan, blijkbaar :-)
Naam:
Ton Hettema
Datum:
18 februari 2018
@Hanneke: de enige manier om de collectieve programmering te omzeilen is door objectieve criteria te vinden die niet afhankelijk zijn van, en niet aangetast kunnen worden door, subjectieve menselijke ideeën.
@BW: het doel van de schaduwmacht van deze Aarde is de mensheid te overheersen, alles en iedereen te controleren, alle bezit, macht en geld naar zich toe te trekken, te bepalen wat wel en wat niet is toegestaan, alle arbeid en opbrengst van het werk van de mensheid te oogsten, mensen hun vrijheid en creativiteit te ontnemen, hun evolutie onmogelijk te maken, god uit de wereld te verbannen, en meer onbeschrijfelijk kwaadaardige en gewelddadige misdaden straffeloos te kunnen plegen. Er is een kosmische strijd gaande, met als inzet de overwinning van één van beide krachten: het Goede of het Kwaad. Het ligt niet aan jou, maar aan de informatie die de mensheid onthouden wordt, dat je dit wellicht beschouwt als de fantasie van een eenzame columns schrijvende wolf.
@Bjarne: jouw gezonde verstand is een goed kompas
Naam:
Bet Weter
Datum:
17 februari 2018
Met aandacht je column gelezen. Je ziet nogal wat beren op de weg waar de ”normale” man/vrouw, behept met vele blinde vlekken, aan voorbij kijkt. Je schijnt zelfs te kunnen zien wat de hoop van de goden is voor ons ondermaanse wezens. Er blijkt hoop te zijn. Wat mij steeds weer verwondert is jouw fascinatie voor de manipulatie van een “bovensoort” die ons stevig in een houdgreep houdt. Waarom die soort bestaat en wat hun streven is wordt m.i. niet goed voor het voetlicht gebracht. Aan het slot van je betoog komen de Bilderbergjes weer voorbij hetgeen mij versterkt in de idee dat je grote complotten ziet van wezens die aan de touwtjes trekken van de onbenullige ledematen van de onwetenden. Misschien kan je eens duiden wat de “kwade” bovenlaag met ons voor heeft en vooral waarom.
Naam:
Bjarne
Datum:
17 februari 2018
Het geeft voldoende troost om toch in die speurtocht te blijven geloven, wellicht waarachtiger dan alle halve waarheden die in de maatschappij de ronde doen. Het schrijven roept bij mij herinneringen op aan de boeken van Robert Pirsig. Het zou ook dienst kunnen doen als fictie.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
17 februari 2018
Ton, als ik je goed begrijp is je column--als neerslag van een verzameling gedachten--een reactie op de indrukken die je via je zintuigen hebt waargenomen, en dus geprogrammeerd. Zelfs de gedachte die deze realisatie omschrijft komt niet onder die wetmatigheid uit.

Pure denkkracht en meedogenloze logica vormen volgens jou de poort naar authenticiteit, weg van de overerving van alle kwalen. Waarom zijn die niet onderhevig aan die wetmatigheid? Denkkracht en logica (hetzelfde?) gebruiken toch gedachten?

Misschien wijzen de vaardigheid om te genieten en de vaardigheid om je in een ander in te leven de weg naar authenticiteit? Dat zijn individuele eigenschappen, daar bouw je geen politiek beleid mee.

Met andere woorden, misschien is de speurtocht naar oorspronkelijkheid in de grote arena wel gedoemd te mislukken, omdat oorspronkelijkheid alleen maar op persoonlijk vlak is uit te drukken en te ervaren. Wie zal het zeggen?
Naam:
Ton Hettema
Datum:
17 februari 2018
@KJ: Dank voor je zorgvuldige lezing en het welgemeende advies. Ik zal de raad in acht nemen.
Naam:
Karel Jong
Datum:
17 februari 2018
Volgens mij telt het tweede tekstblok van de complot ontdekker Hettema een zin van ongeveer 130 woorden en viermaal een dubbele punt in de woordenreeks. Knap misschien.
Maar of het de 'zwakken van geest' ofwel de redeloze kudde bereikt, is voor mij zeer de vraag. Zoals zo vaak gesteld: niets mis met kritisch denken of stukjes met filosofische lading. Alleen acht ik dit meer geschikt voor een ander tabblad.

Los daarvan vind ik, dat de column niet goed communiceert met lezers. Zie de opeenstapeling van opsommingen, barok taalgebruik en obsessieve mooischrijverij, of Hettema's keuze voor een vorm van prozaïsche dichtkunst.

En de helaas blijvende rode draad, dat Hettema alles wel doorheeft: de educatieve doortraptheid, de politieke indoctrinaties, de organisatie van hersenspoelingen. De schrijver heeft wel een punt dat liegen in ons bestaan een zware rol speelt en dat de heilige morele verontwaardiging op zijn minst gerelativeerd mag worden.
Echter niet bij een stoere prater als de liegende politicus. Daar geldt nog steeds de voorbeeldfunctie. Indien je met stevige machopraat anderen de maat neemt, mag je ook de gevolgen van liegen wel dragen. Anders was de politiek toch een verkeerde keuze.

Terug naar Hettema. De eerste helft vind ik als lid van het suffe proletariaat slecht leesbaar. Hier gaat de complotdenker verbaal helemaal los en laat zo veel lezers eigenlijk barsten.
Tweede deel komt meer in de richting van enige leesbaarheid en mijn persoonlijke criteria voor een column.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)