Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Goede mensen bestaan niet

Er zijn geen goede mensen. En geen slechte mensen: er zijn normen.

Kijkt u maar naar een willekeurige oorlog. Waar eerst een grens was, is nu een front en aan de ene kant van dat front staan jonge mensen met dodelijke materialen die ze naar de overkant proberen te gooien, terwijl aan de andere kant andere jonge mensen precies hetzelfde proberen. Beiden vinden zichzelf goed. Beiden dragen met trots een vlag en een uniform of zingen nationalistische liederen en elk van die symbolen van het goede aan de ene kant, zijn symbolen van het kwade aan de andere kant van het front.

Aan de ene kant is het doden van een jongere aan de overkant een goede zaak. Als je veel mensen doodt, wordt je zomaar een gevierde held, maar aan de overkant is diezelfde gevierde held een vuige misdadiger. Het verschil zijn normen. De norm is dat je de onze niet doodt, en de anderen wel. De normen van de tegenstanders lijken erg op elkaar. Maar uiteindelijk is het enige verschil niet dat de ander slecht is, en wij goed, maar dat de ander andere normen heeft over wat goed is, en wat slecht.

Dat geldt zelfs voor criminelen. Zelfs Willem Holleeder heeft in zijn verwrongen geest een idee van wat hij goed vindt. Ik neem aan dat het goede van Holleeder uitsluitend bestaat uit alles dat goed is voor hemzelf en uit niets anders. Daarom vinden veel mensen hem asociaal, maar vanuit het gezichtspunt van Holleeder is het wel logisch. En niet slecht. Het probleem van Willem Holleeder is vooral dat zo weinig mensen zijn normen delen. En dat mensen hem daarom in de gevangenis stoppen. Hij overtreedt normen die veel mensen wel delen.

Maar uiteindelijk gaat het er dus niet om dat Willem Holleeder slecht is. Nee. Het gaat erom dat veel mensen vinden dat hij normen overtreedt. En dat, beste mensen, dat vinden we slecht. Maar het is in het geval van Holleeder alleen maar een gevalletje van de mening van de meeste mensen. Uiteindelijk niets anders dan een recht van de sterkste.

Zoals na een oorlog goed en slecht door de overwinnaar wordt bepaald. De sterkste mag zeggen wat goed is.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 augustus 2018


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.0 met 1 stemmen 221Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)