Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Pascha

Het is echt fascinerend om in de onbekende geschiedenis van het menselijk ras te duiken.
Neem nu bijvoorbeeld Pasen.
Wat betekent dat eigenlijk? Waar komt dat vandaan?

Volgens de ‘officiële’ overlevering komt het woord voort uit het Griekse woord Pascha, dat in het Engels als Passover werd vertaald, wat wordt uitgelegd als wat er gebeurde toen het volk van de Joden bevrijd werd uit de slavernij in Egypte.
We hebben het hier, volgens verschillende goed onderlegde bronnen, over de periode van plm. 1450 tot 1400 voor Christus’ geboorte (Jezus dus), dus aan de andere kant van onze jaartelling.

Degenen tussen ons die een vleugje van de ontstaansgeschiedenis van het Christendom hebben meegekregen, weten nog dat de slaven in Egypte in opstand kwamen tegen hun leefsituatie en onder leiding van Mozes, of Mosis (en hun god Jahweh) de 10 plagen afriepen over de Egyptenaren om hun eis op bevrijding kracht bij te zetten.

Die plagen waren niet misselijk; achtereenvolgens moesten de Egyptenaren het volgende verduren:

Water dat in Bloed veranderde
Kikkers die het hele land bedekten
Luizen die alle Egyptenaren op de huid zaten
Vliegen die in enorme zwermen het leven onmogelijk maakten
Zwerenplaag van al het vee
Builenpest
Hagelstormen
Sprinkhanen die de oogst opvraten
Duisternis die weken aanhield

En als apotheose:
De Dood van alle Eerstgeborenen

Deze laatste wreedheid zorgde er uiteindelijk voor dat de Joden ‘mochten’ vertrekken.

Maar om er voor te waken dat de Joden niet zelf slachtoffer zouden worden van de Wraakengel die door Jahweh langs alle huizen werd gestuurd om daar de kinderen te vermoorden, moesten de Joodse ouders hun voordeur insmeren met bloed, als teken dat de Engel hun huis zonder moorden zou passeren (pass-over).

Later, toen de Joodse (en de ‘heidense’) geschiedenis herschreven moest worden ten behoeve van de Christenen, werd het feest van ‘de eerste zondag na de eerste volle maan in de Lente’ gekoppeld aan het lijden, ‘sterven’ en wederopstaan van hun Messias: Jezus van Nazareth.

De echte geschiedenis is echter veel en veel fascinerender dan dit bij elkaar gesprokkelde sprookje, waarin mogelijk allerlei waar gebeurde elementen zijn verwerkt.

Gelukkig kunnen wij, 21-ste eeuwse mensen, gebruik maken van de meest geavanceerde bibliotheek sinds de plundering en brandstichting van de legendarische bibliotheek van Alexandrië: het internet.

Alleen moet je wel weten waar te zoeken en waar te vinden.
Wat betrouwbaar is en wat niet.

Één geheim kan ik wel uit de Turijnse doeken doen:
laat alle ‘officiële wetenschappelijke’ publicaties links liggen.
Waarom?
Die kun je allemaal scharen onder de categorie

NEPNIEUWS

Schrijver: Ton Hettema, 31 maart 2018


Geplaatst in de categorie: feest

2.8 met 4 stemmen 613



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
31 maart 2018
Ton, geleerden in de schrift zijn het erover eens: Mozes heeft meer dan hoogstwaarschijnlijk niet bestaan en de Mozes-legende is in het leven geroepen om met een verhaal een boodschap te vertellen. Verder: Valt het Chr. paasfeest niet om en nabij pesach omdat Jezus en zijn vrienden voor de viering van dit feest in Jeruzalem bij elkaar kwamen? In het geheim, want hij werd gezocht, vandaar het verraad.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)