Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Aerdenhouts-Argentijns accent

Hedendaagse media-idiotie, zei u? Een dwangbuis met enkelbanddoorknippers! De nieuwsdienst van NPO Radio 1 bericht dat staatsbosbeheer ‘aandachtverdeling’ (sic) heeft omarmd.

Ja, dat klinkt heel corporatief. Instellingen die maatschappelijke onrust op hun geweten hebben, zoeken aansluiting bij wetenschappelijke keuzelijsten met constructieve studiegebieden waarmee ze benadrukken hoe dienstbaar ze feitelijk te werk gaan. Ofwel, dolgedraaide Henk Bres-types krijgen afleidingstactieken aangeboden tegen recente Oostvaardersplassen-oorlogshandelingen.

Waartoe leidt explosieve mobiliteit? Als gevolg van de terreur van centurionscooters en E-bikes staat “je in de openbare ruimte wagen” gelijk aan zelfmoordpogingen. Hechten we geloof aan alle praat-shows, dan zijn leidinggevenden amper het vaudeville-niveau van B-artiest ontstegen. Toch weet je nooit zeker wat dat oplevert. Ronald Reagan was een typische B-ranker. Ooit een matig jeune-premier in bleke cowboyfilms, prijst men Ronnie achteraf als de enigmatische VS-president die, door een kostbare wapenwedloop met ‘mister-secretary’ Gorbatsjov te beginnen, deze opponent breedlachend en schouderkloppend in de afgrond duwde.

Wij zijn het land waarin de vergeetachtige suikerbol Rutte diplomatieke toedeledokies ventileert en volkszangers pannenkoeken bakken met ZKH, terwijl een geblondeerde dame (herkenbaar aan Aerdenhouts-Argentijns accent) ongestraft ‘fuck de koning’ en ‘fuck de koninghaus’ krijst.

Moreel verval neemt toe, soms dichterbij dan gedacht. U gelooft werkelijk in keurige woonwijken met welopgevoede buurtgenoten? Amsterdam-Zuid staat aangeschreven als fatsoenlijk, maar ga dan ’s morgensvroeg eens kijken bij Het Grote Bakfietsengevecht tussen pappadagouders en startups, in de nabijheid van de kleuterdagopvangen en schoolpleinen aldaar.
Scheldkanonnades van viswijven zijn slaapliedjes, daarbij vergeleken. En etiquettevoorvechtster Arib solliciteert verder, naar de functie van nationale tante Pollewop.

Schrijver: Ton Mantoua, 22 april 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 4 stemmen 142Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)