Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

ORANJE BOVEN

Hoe komt het toch dat wij hier in Nederland zo verzot zijn op de kleur oranje? Zo extreem zelfs dat de schrijver vandaag als een wapperende sjerp door ons dorp banjerde? Zoveel medestanders had hij niet. Slechts enkele dappere mede-gekken kwam hij tegen die ook in deze belachelijk opvallende kleur blijk gaven van lotje getikt te zijn. Of in elk geval ver genoeg heen om zonder een dieporanje tint van schaamte, zelfs met enige bravoure, hun status als betrouwbaar lid van de gemeenschap te grabbel te gooien. Enkelen, vooral wanneer in gezelschap van kinderen, hadden bovendien de nationale tricolore op hun beide wangen gestift.

Voor mij was deze dag een uitgelezen gelegenheid voor een experimentje om de impact, de weeromstuit, te registreren van de karaktertrekken van deze vermetele coloriet; voor anderen was deze uitgesproken flamboyante tint misschien een uiting van patriottisme; voor sommigen wellicht een teken van loyaliteit aan de principes die ten grondslag liggen aan de consensus waarop onze maatschappij en onze nationale identiteit zijn gebaseerd. Wat die ook maar mogen zijn, die principes.

Het is iets wat mij al zo’n 35 jaar fascineert, de magie van kleur.
Ja, de magie, de betovering, de zinsbegoocheling, de hypnose, de onweerstaanbare werking, de onderbewuste indoctrinatie.
Een werking die bij voorbeeld aan het licht komt als we het verschil opmerken tussen de speelstijl van ons nationale voetbalelftal wanneer het aantreedt in de oranje kleur of in het blauw.
Ik zeg niet dat de ene kleur beter is dan de andere, en ik zeg niet dat ‘ons’ elftal per se beter presteert in het oranje dan in het blauw, maar het is duidelijk dat er iets anders uitgaat van een heel elftal in de kleur van de opkomende zon dan in de kleur van het onbewolkte uitspansel.

Ondanks het feit dat de meeste mensen die ik in de volgepakte straten tegenkwam in donkere of zelfs zwarte kleding rondliepen, staat deze 27-e april natuurlijk toch in het teken van de majestueuze, oogverzadigende sinaasappelkleur. En omdat de kleur oranje de samenbindende factor is van deze dag, de noemer, de tenor, de consensus, de verborgen, maar desondanks des te krachtiger gezamenlijke drijfveer, interpreteerde ik al datgene wat ik zag als verschillende uitingsvormen of kenmerken van deze quasi Marsiaanse frequentie.
De reden voor deze opvatting (om datgene wat ik observeerde te duiden in het licht van de kleur oranje, en dus als uitingsvorm van de frequentie die de kleur oranje bepaalt) komt voort uit het inzicht dat wij mensen, vooral in groepsverband, geneigd zijn onze gedragingen af te stemmen op de (over)heersende invloed die aanwezig is in de samenkomst.

Daarbij, daarenboven, oranje boven, worden onze gedragingen (vooral onze collectieve) op deze precieze tijd ook nog eens versterkt door de krachten van de nu bijna volle Maan en die van de planeet Venus (die, zoals u misschien niet weet, regeert over het Astrologische teken Stier) (en onze koning Willem Alexander belichaamt op eminente wijze de kenmerken van dit gepassioneerde en impulsieve archetype). Dus de krachten, de magnetische beïnvloedingen, die aan het werk zijn vandaag versterken elkaar als de extra hoog oprijzende golven van een springvloed.

Wat waren dan die kenmerken?
Een voelbaar verlangen naar saamhorigheid.
Een bijna onstilbare honger naar geluk.
Een aandrang om in verbinding te staan, uit te wisselen.
Het intens beleven van muziek.
Verhevigde emotionaliteit om simpele menselijke dingen.

Maar ook de keerzijde daarvan:
Overgevoeligheid voor impressies.
Neiging te veel en onverstandig te eten en te drinken.
Verstoring van het concentratievermogen.
Extreme stemmingswisselingen.
Die soms kunnen uitmonden in onverantwoord gedrag.

Al wordt het belang en de invloed van kleur in de maatschappelijke school van alledag veelal gebagatelliseerd; het leven wordt pas echt interessant door datgene te onderzoeken wat iedereen onbelangrijk vindt en datgene te negeren wat iedereen obsessief bezighoudt.

Schrijver: Ton Hettema, 28 april 2018


Geplaatst in de categorie: koningshuis

2.2 met 6 stemmen 671Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
28 april 2018
Mijn god, mijn lieve god, doen jullie dan de hele dag niets anders dan oordelen? En jezelf ervan verzekeren dat je gezien wordt in de goeie maatschappelijke categorie? Doodvermoeiend lijkt me..
Naam:
Ralameimaar
Datum:
28 april 2018
Ook mij doet al die oranje bombarie huiveren, die massahysterie, vooral bij volwassen mannen op een perron die naar een wedstrijd gaan. Vlug weg wezen denk ik dan. Oranjecarnaval vind ik een mooie uitdrukking. Dat een serieus schrijver als Hettema zich in oranje verkleedt, had ik niet gedacht...maarja, zo zie je hoe verraderlijk aanstekelijk het is.....Laten het oranje van sinaasappels het mooiste zijn of de ondergaande zonnegloed aan de hemel.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
28 april 2018
Ik zal, als dirigent van ons plaatselijk (gemengd) kinderkoor 'de Bedriegertjes', een uitnodiging sturen aan Amalia, Alexia en Ariane om hier, bij de oranjerie van het kasteel, een aubade ter hunner ere te brengen ter genegenheid van de 52-ste verjaardag van hun vader, onze geliefde koning, ZKH Willem Alexander I. Ook jou zal ik dan uitnodigen en een erezetel toewijzen naast onze vorst, zodat jullie samen een glas Oranjeboombier kunnen heffen op de voorspoed van ons sappige koninkrijkje..
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
28 april 2018
Toch doet de meerderheid niet mee aan die oranje opsmukartikelen. Ik zag gespierde vijftigers met belachelijke, oranje hoedjes op. Het is een soort oranje carnaval voor de blijkbaar koningsgezinden. Sommigen hebben zelfs hun haar oranje geverfd. Gelukkig zijn we weer een jaar verlost van die mallotige poespas. Of hoop je stiekem dat de Oranje's in 2019 in jouw dorp gaan paraderen?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)