Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De verwarde terrorist

Een man met een mes rent door een binnenstad en roept ‘ik ben Jezus’. Hij steekt een ieder die hij kan raken, ‘wreek de misdaden,’ schreeuwt hij als een waanzinnige en iedereen raakt ervan overtuigt dat de man een waanzinnige is. ‘Dood aan de macht’ bijna krijsend, als hij richting agenten rent en even vervaarlijk als onhandig met zijn wapen zwaait, waarop de agenten doen wat agenten doen.

Als de verwarde man niet ‘ik ben Jezus’ roept, maar ‘Alloeah Akbar’, is de man een terrorist. De angst van omstanders is ineens tien keer zo groot en de kans dat de man zijn idiote aanvallen overleeft wordt vele malen kleiner. Voor iemand van een andere planeet is het verschil tussen Jezus en Allah volstrekt onduidelijk, maar voor de omstanders en de politie is het heel erg groot. En mensen die verward zijn, zijn eigenlijk mensen van een andere planeet. Het lukt niet meer om verschil te maken tussen goedwillende burgers en de totale gekte van de maatschappij en zij verklaren zomaar de oorlog tegen de hele maatschappij. Of het nu is vanuit een religie ergens uit de Syrische woestijn of een religie gebrouwen in het hoofd vol met hasj, pillen of drank.

Veel ‘terroristische’ aanslagen zijn gepleegd door verwarde mannen. Mannen die in een vlaag van verstandsverbijstering iets willen betekenen in de grote anonieme wereld waar het hen maar niet lukt een plek te vinden. Er is maar een heel dunne lijn tussen een verwarde man en een terrorist. Soms is die lijn niet meer dan het verschil van de kreet die de man slaakt bij het vermoorden van mensen: Jezus of Allah is groot. Jezus of Allah. Dood aan het kapitalisme of de mensen uit een ander land!

Geen groter bewijs voor de eigen goedheid dan het offeren van het eigen leven. Daarom sneuvelen verwarde mannen graag als terrorist.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 2 augustus 2018


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 73Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)