Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het dagboek van Anne

Gisteren, op 15 mei, werden door de Anne Frank Stichting twee pagina’s tekst uit Anne’s dagboek openbaar gemaakt. Pagina’s die Anne had afgeplakt. Met moderne technieken is het gelukt om te ontcijferen wat ze had geschreven: een voorzichtige poging tot seksuele voorlichting en vier schuine moppen. De onschuld spat ervan af, en het bracht een glimlach op het gezicht van de dame die het voorlas op het nieuws.

Anne Frank zou nu 88 zijn als ze niet was omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. En misschien zou ze na de oorlog wel in Israël zijn gaan wonen. En dan zou ze misschien nog zijn blijven schrijven, want ze wilde immers schrijfster worden. En dan zou haar onbevangen pen nu, in deze tijd, misschien de weg wijzen naar het pad van vrede dat de vechtende partijen zouden kunnen bewandelen en waarop wij, bewonderaars van haar en getuigen van de strijd, ze zouden aanmoedigen. En dan zou er misschien een manier gevonden worden om zonder geweld naast elkaar te leven en wie weet, elkaar misschien zelfs te waarderen.

Maar Anne Frank is er niet meer. En nu is het aan ons om, in onbevangenheid, een koers te vinden en te varen die recht doet aan haar onschuld en haar licht.

Schrijver: Hanneke van Almelo, 16 mei 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 6 stemmen 91Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Inge Boulonois
Datum:
16 mei 2018
Erg mooi, die tijdsprong van haar droevige verleden naar een huidige koers voor een verlichte toekomst, Hanneke!
Naam:
Han Messie
Datum:
16 mei 2018
Email:
hmessielive.nl
Hanneke, een geweldige schrijfster zou uit Anne Frank zijn ontsproten, als ze in leven was gebleven, en dan waar ook was komen te wonen. Je hoeft geen psycholoog te zijn om dat aan te voelen.
Je bent je er ook terecht van bewust dat haar pen sterk had bijgedragen aan de wereldvrede.
Naam:
ed hertsenberg
Datum:
16 mei 2018
Prachtig verwoord!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)