Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wat je zegt, ben je zelf

Deze week kreeg ik een mail van een vriendin die in een piepklein huisje in een piepklein gehucht ergens diep in Zuid-Frankrijk woont. Ik zal haar Maartje noemen. Maartje heeft net drie weken in een kuuroord achter de rug, waar ze verbleef vanwege rugproblemen: warme baden, yoga, buik- en rugspieroefeningen, massage. Kortom, een hele riedel goede dingen voor een gezondere lichamelijke huishouding.

Ze vertelde dat ze de gelegenheid had aangegrepen om ook haar mentale huishouding onder de loep te nemen. Tot haar ontsteltenis had ze namelijk geconstateerd dat ze vaak woorden als pijn, last, kramp, moe en frustratie gebruikte, zowel in gesprekken met anderen als in gesprekken met zichzelf. Daar moest maar eens een einde aan komen, vond ze, in het kader van “mind over matter”, “the power of positive thinking”, “omdenken”, en zo.

Vanaf het moment van thuiskomst na de kuur heeft Maartje geprobeerd zoveel mogelijk het nieuwe lichamelijke regime vol te houden. Ze merkt helaas nog maar mondjesmaat verlichting in haar pijnklachten. Maar wat schetst haar verbazing? Haar hele houding is opgeknapt: haar houding ten opzichte van haar rug, ten opzichte van de signalen die ze van haar rug krijgt en ten opzichte van de vooruitzichten voor verbetering. Ze heeft het volste vertrouwen, mailde ze, dat ze weer als vanouds kan wandelen en tuinieren. En die verschuiving in haar perspectief schrijft ze toe aan de nieuwe mentale huishouding.

Daar moest ik meer over weten.

Zo gaat ze te werk: Zodra ze zichzelf betrapt op negatief commentaar op haar lichaam, haar rug, haar kansen voor genezing, enz., neemt ze even de tijd voor drie stappen:

1) Wat hindert mij nu? Bijv. pijnscheut, kramp, moe, zeurende heupen, enz.

2) Waar hindert dat mij? Bijv. bij tuinieren, tillen, traplopen, enz.

en nu de derde. Die is het leukst omdat ik kan zien dat die Maartjes krachten oproept en bundelt:

3) Omzetten van het taalgebruik van een oude in een nieuwe respons. Bijv.:

- Ik ben die rugpijn spuugzat => Mijn rug geeft mij signalen.
- Die stomme rug kan niet eens een uurtje wieden => Mijn rug nodigt mij uit tot rusten, tot spieroefeningetjes, tot zwemmen, etc.
- Dat oude, versleten lijf laat het afweten => Mijn lichaam vraagt aandacht, zorg en liefde.

Toen dacht ik: Stel je voor dat je te maken hebt met drie verschillende personen: Het lijf is persoon A, de oude respons is persoon B, en de nieuwe respons is persoon C. Bij wie zou jij, als je persoon A was, je meer op je gemak voelen en je uitgenodigd voelen het beste van jezelf te geven? Bij C natuurlijk!

Waartoe rugklachten al niet uitnodigen. Bij Maartje zie ik hoe pijn haar blik eerst leek te vernauwen, maar hoe zij die tendens heeft gekeerd, dankzij haar koppigheid (volgens haar) en moed (volgens mij). Heerlijk om te zien.

En heerlijk om te weten dat zij niet haar lijf is, noch haar rug, noch een verzameling klachten, maar degene die met al die dingen, en nog veel meer, het melodietje speelt dat zij kiest voor haar leven. En heerlijk om te weten dat dat voor ons allemaal geldt. Denk ik toch.

(Aan Karel: Wat inhoud betreft heeft deze column iets weg van een cursiefje, dat doorgaans als vertrekpunt een voorval uit het leven van de schrijver/fster heeft. De column wordt ook wel gezien als de opvolger van het cursiefje. Zie verder het wikipediastukje dat enkele schrijvers aanhaalt m.b.t. de definitie van een column - link hieronder)


Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Column

Schrijver: Hanneke van Almelo, 23 mei 2018


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.3 met 6 stemmen 164



Er zijn 9 reacties op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
25 mei 2018
Dank voor jullie reacties.

Gabriëla: Goed dat je die titels noemt. Die tweede kende ik nog niet. Weet je, m'n vriendin zei erbij "Er zijn hierover al hele boekenplanken vol geschreven". Het leuke van haar benadering vond ik dat ze het in haar eigen woorden formuleerde en dan op haar eigen situatie toepaste. Met succes. Het gevaar van elk inspirerend boek is denk ik dat het bij boekenkennis blijft. De stap naar je eigen situatie ligt niet altijd voor iedereen voor de hand.

Karels commentaar houdt me scherp. Dus ik verwelkom zijn unieke input. Heerlijk toch, die verscheidenheid aan perspectieven.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
24 mei 2018
Doet mij denken aan 'Je kunt je leven helen' van Louise Hay, en 'De sleutel tot zelf-bevrijding' van Christiane Beerlandt.

Verder moet Karel nu echt een keer ophouden om onderwerpen van dagcolumns op deze site te hekelen als niet geschikt zijnde voor een dagcolumn. Er zijn geen ongeschikte onderwerpen voor een dagcolumn. Ook niet voor een weekcolumn of een maandcolumn of welke column dan ook. Het enige verschil tussen de tabs columns en dagcolumns op deze site is dat de laatste tab bedoeld is voor de vaste columnisten die op een zekere dag in de week hun column publiceren. Dat is alles. Niks meer en niks minder. Dat mag Karel niet leuk vinden. Maar het is nu eenmaal zo.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
24 mei 2018
Potentieel belangrijke informatie om wijd te verspreiden. Misschien alleen voor degenen die zelf bereid zijn de proef op de som te nemen. Leunstoelfilosofen zullen nooit ervaren of het wellicht kan werken..
Naam:
Inge Boulonois
Datum:
24 mei 2018
Mooi, hoe het vermogen van de mens tot zelfinzicht en groei in je column is verwoord, Hanneke. Het klassieke aforisme "Ken u zelf" betekent soms diep spitten in eigen beweegredenen.
Naam:
Ralameimaar
Datum:
23 mei 2018
Heel mooi artikel Hanneke! Fijn dat mensen inzien dat ze zelf de oorzaak van hun problemen zijn en dus ook er zelf weer uit kunnen komen, al vraagt het veel oefening en discipline. Waar we meestal te lui voor zijn en ons dan verstoppen achter gemakkelijke argumenten.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
23 mei 2018
Ontmaskerd! Karel, hoe doe je dat toch?
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
23 mei 2018
Joanan, dank voor je reactie. Als je die in de snelkookpan stopt, krijg je:

"Maar bij de meeste mensen werkt deze snelkookpan niet."

=> Bij sommige mensen werkt deze snelkookpan best goed op gezette tijden, en wie weet, misschien ook soms bij mij een beetje.

"Het eten blijft ongaar"

=> niet alle voedsel hoeft gaar te zijn om te kunnen verteren, zoals fruit en veel groenten. Ik ga een beetje letten op wat ik zoal tot me neem.

"Het eten is niet te verteren" =>

Het eten dat voor mij staat nodigt mij uit mijn keuzes te heroverwegen: Wil ik dit wel tot mij nemen?

"De snelkookpan knalt uit elkaar" =>

Als ik teveel onder druk sta, ga ik op zoek naar manieren om de druk te verminderen. Die zijn altijd wel ergens te vinden - in tempo, in hoeveelheid, in smaak of kleur. Ik kan een selectie maken waardoor de druk afneemt en/of behapbaar blijft.

Al laat je maar ietsje twijfel toe m.b.t. de schijnbaar zekere uitkomst, dan verschuift de boel al.
Naam:
Karel Jong
Datum:
23 mei 2018
Heeft mevrouw Van Almelo wellicht een praktijk voor alternatieve geneeskunde? Mede gezien haar suggesties om problemen ook qua taal om te zetten? Ook haar moralistische toonzetting in het tweede deel wijst in die richting.
Maar het kan ook zomaar zijn, dat Hanneke de vriendin is in het piepkleine huisje in Frankrijk. Vooral in bepaalde regio's van dat land waar kaaskoppen tweede huisjes bezitten, vieren alternatieve geneeskunst en gezondheidstherapie vaak hoogtij. Of dat erg is? Natuurlijk niet. Wel mis ik de urgentie om dat in Dagcolumn te beschrijven.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
23 mei 2018
Maar bij de meeste mensen werkt deze snelkookpan niet. Het eten blijft ongaar en is niet te verteren of de snelkookpan knalt uit elkaar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)