Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sylvana of Jenny

Sylvana Simons is bijna een held. Een held is iemand die voor een goede zaak strijdt en grote risico’s neemt. Een probleem voor veel helden is dat de geschiedenis datgene wat een goede zaak is, ineens kan veranderen. Zo wordt ook de blokkeerfriezin Jenny Douwes namelijk ook bijna een held. Zij doet eigenlijk niet zoveel anders dan Sylvana Simons. Zij strijdt, net als Simons, voor een tamelijk moeilijke zaak en beiden voelen zich belaagd door de elite van de samenleving.

Sylvana zal natuurlijk voor de roetveegpiet zijn en Jenny voor de Zwarte Piet. Beiden merken dat het systeem hen dwarsboomt. Sylvana voelt al jaren aan den lijve dat zij wordt neergesabeld als aap, als iemand die dood moet, als iemand die terug naar haar land moet terwijl zij ontzettend Nederlandse is. Zij is net als ik in Nederland geboren en opgegroeid. Net als ik in een witte wijk opgegroeid en naar een school gegaan. Net als ik, maar zij is zwart.

En Jenny is natuurlijk ook een strijder voor een goede zaak, voor het recht Nederlander te zijn. Voor het recht de eigen cultuur te verdedigen.

De geschiedenis gaat bepalen wie van beiden in 2050 een held is. En wie fout zit. Ik hoop, als witte blanke man die tegen racisme is, ik hoop dat Sylvana in 2050 een held is. Dat er dan voor haar ergens in Amsterdam een standbeeld staat. Dat hoop ik. Dan is de geschiedenis toch weer de verzoenende kant op gegaan.

Daarom hoop ik dat.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 november 2018


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.2 met 4 stemmen 1.024Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)