Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gerrit Hiemstra: Fundamentalistische weerprofeet?

Aha een klimaatontkenner aan het woord zult u denken. Nee hoor het klimaat kan je niet ontkennen. Het is er gewoon. Een klimaatsverandering ontkenner dan? Nee ook niet het klimaat verandert voortdurend volgens mij. Maar wat heeft Gerrit Hiemstra hier mee te maken?

Even het kader schetsen. Ik moet daarvoor terug naar de jaren tachtig. Ik werkte toen bij een instituut die onderzoek aan dierziekten verrichtte in Lelystad. We hadden maandelijkse regionale meteorologische gegevens nodig over de temperatuur en neerslag i.v.m. de voorspelling van het voorkomen van een parasitaire ziekte bij schapen en koeien. Tegenwoordig kan je die gegevens zo van het internet plukken maar toen nog niet. Meteoconsult kon ons die gegevens tegen een “schappelijke” prijs wel leveren in een door ons gewenst format. Gerrit Hiemstra kwam naar Lelystad om het met ons door te nemen. Ik had een programmaatje gemaakt in Lotus 1-2-3 een spreadsheetvoorloper van huidige Excel. Ik had bepaalde wensen voor de vorm waarin de gegevens aangeleverd zouden worden zodat ze “makkelijk” door het Lotus programma verwerkt konden worden. Gerrit had zo zijn eigen ideeën over het format en vond bepaalde eisen maar onzin. Het begrip “de klant is koning ” bestond niet in zijn wereld. Sindsdien vind ik Gerrit Hiemstra een lul. Ik ben dus behoorlijk bevooroordeeld.

Als ik nu Gerrit op TV zie verschijnen dan heb ik de onverkwikkelijke neiging, niets menselijks is mij vreemd, om zijn versprekingen te tellen tijdens het opdreunen van zijn weerbericht. In mijn ogen is hij niet bij machte ook maar één zin zonder een stotterende hapering tot het einde volbrengen. Is dat erg? Welnee….maar ja ik vind hem nu eenmaal een lul en dat stotterfeit ondersteunt mijn lulbevinding. Traumatisch? Wellicht maar geen PTSS niveau hoor.

Gerrit schreeuwt tegenwoordig van de daken dat het allemaal heel erg gesteld is met het klimaat. Klimaatsceptici zet hij het liefst weg als ongelovigen die het allemaal nog niet begrepen hebben. Nee, kritiek op bv. de invloed van CO2 op het klimaat is kritiek van vaak gedeeltelijk gedegenereerde emeritus hoogleraren die het klimaatlicht niet zien en dat waarschijnlijk, gezien hun leeftijd, ook nooit meer zullen gaan zien.

Gerrit Hiemstra is een polariserende klimaatfundamentalist en fundamentalisten dulden geen tegenspraak. Maar u weet het, ik ben lichtelijk bevooroordeeld gezien mijn Lotus 1-2-3 aanvaring met Gerrit in een ver en koud verleden.

Het klimaat: Een ontzettend ingewikkeld proces waarvan we nog niet veel snappen laat staan redelijk kunnen voorspellen voor langer dan een week. Behalve Gerrit dan….die heeft het goed in de smiezen.

En een paar graadjes warmer….so what!
“Aprés nous le dèluge”, zeg ik voorlopig maar.

Schrijver: Ben Noorderling
29 november 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 123Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ben Noorderling
Datum:
29 november 2018
Bedankt voor de wijze les Harry. Je optie 1 komt het dichtste bij m.b.t. de column denk ik.
Ik voel geen haat voor Gerrit hoor. Misschien zou ik hem zelfs een beetje gaan missen als ik hem niet meer op tv zou zien.
Naam:
Harry Jaans
Datum:
29 november 2018
Gerrit Hiemstra begon in 1986 na zijn studie te werken bij Meteoconsult. Hij was toen 25 jaar. Dat is nu 32 jaar geleden. Zoals ik het zie had je de volgende keuze:

1) Je schrijft een column over een grappige herinnering met een actuele link,
of
2) je schrijft een column met een analyse over klimaatverandering.

Deze haatdragende mix slaat m.i. de plank op beide punten mis.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)