Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

LEF en LAF

Gehoorzaamheid

Toen ik de laatste twee weken de beelden en geluiden van de massale protestacties in Frankrijk volgde, en mijn sympathie voelde groeien voor de moed en de kracht van de citoyens die uit deze acties blijkt, en mijn vrouw vroeg wat de reden was van deze protesten en ik het haar uitlegde, verbaasde ik me eens te meer, net als al die andere keren, over de gehoorzaamheid van de zwarte zwermen robocops, niet aan de principes van de Franse Revolutie, Liberté, Egalité en Fraternité, kortweg LEF, maar aan de hun broeders en zusters en henzelf vijandige opdrachten en bevelen van de meest recente versie van ‘democratisch gekozen’ marionetten die ‘ze zelf hebben aangewezen’ om de vruchten te oogsten van hun werk, inspanningen en creativiteit, zodat de onverzadigbare hebzucht van de internationale Rotaryclub van geld- en machtsverzamelaars onbezorgd en ongebreideld zijn destructieve spoor kan vervolgen door de puinhopen van deze wereld onder de nobele dekmantel van ‘vooruitgang, bestrijding van onrecht, en vooral DEMOCRATIE (het idee dus dat ‘de overheid’, door ‘het volk’ aangewezen, de door dat volk gewenste maatregelen neemt om de LEF principes te waarborgen).

Zo, nu maar even een punt. Het is tenslotte zaterdagochtend. En je kunt niet verwachten dat de reguliere ergeraars plotseling door een bliksemflits van verdraagzaamheid en geduld zijn getroffen. Dus koest, zeg ik tegen de taaldraden van Ariadne die als verse palingen uit de convoluties van mijn gedachtenlabyrint zijn gezwommen en nu liggen te kronkelen op dit digitale projectiescherm.

Ik verbaas me dus, en meer dan dat, ik ben ‘bewitched, bothered and bewildered’, om met Sinatra te spreken of te zingen, over de achterlijkheid van hele kuddes ‘gezagsgetrouwe’, op het persoonlijke vlak wellicht heel sociale en ‘redelijke’ burgermannetjes en burgervrouwtjes, die vanwege hun baantjes, hun betaalde werk zal ik maar zeggen, in bendes, in gevechtstenue, bewapend met door de regering verschafte geweldsmiddelen, hun medemensen, met wie ze het misschien wel eens zijn, bevechten, bestrijden en bestoken..

En waarom?
Omdat ze gehoorzaam zijn.
Omdat ze zich gedwongen voelen gehoorzaam te zijn.
Omdat ze hun eigen geweten en beslissingsvermogen hebben verkocht.
Waarvoor?
Voor een vaste baan, een vast salaris en een vast pensioen (denken ze).
Doctor Faustus; je ziel verkopen aan de duivel.
Een contract tekenen met de machten van het kwaad.
Die zich in prachtige pakken hullen.
Die belangrijke vergaderingen houden.
Die dagelijks in de kranten staan en op de tv komen.
Die in beschermde (door jou) wijken en mansions wonen.
Die jou en je collega’s voorhouden dat je aan de goede kant staat.
Dat zonder jou en je collega’s de hele maatschappij op zijn achterwerk zou komen liggen.
Kijk maar! De hele binnenstad is onveilig, staat in brand, rookt, barricades, vernielingen, geweld. Als jij er niet was, brave diender, dan zouden die miljoenen protesteerders over het hele land de economie platleggen, het normale leven ontwrichten. Dat kunnen wij toch niet tolereren?

In de jaren van mijn opgroeien ontstond de term: burgerlijke ongehoorzaamheid. Die is welzeker veel ouder dan de jaren 60.
Maar helaas zal het nog wel decennia duren voordat die term doordringt tot in de gelederen van de gehoorzamen.
De order volgers, de opdracht uitvoerders, de huurmoordenaars, de gezagsgetrouwen, de ondergeschikten, de meelopers, de kuddedieren, de angsthazen, de hachies vrezers, de gewetenlozen, de zelf vergoelijkers, de onderworpenen, de collaborateurs, de lafaards..

Dit schotschrift blijkt uiteindelijke een pleidooi te worden
Tegen LAF
Voor LEF..

Schrijver: Ton Hettema, 1 december 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 127Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)