Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het is koud buiten

Controverses over ‘It’s Cold Outside’ bestaan al sinds 1944. Frank Loesser schreef het toen, voor zijn vrouw, later speelde hij het aan het eind van zijn hotel-optredens, om bij de gasten ‘bed-time’ en laatste rondje aan te kondigen. Daarna verkocht hij de rechten aan Metro Goldwyn Mayer. Bij MGM werd het vervolgens voor een tekenfilm gebruikt, waarin een wolf en een muis een ‘call & response-duet’ spelen. Hoewel kerstmis nergens genoemd wordt, rekent men ‘Baby, it’s cold outside’ over het algemeen tot de decembermuziek.
Vandaar, denk ik, dat ‘Cleveland Ohio Radio’ deze oude kwestie weer eens boven water haalde: een uitzendboycot omdat een volhardende verliefde jongeman zijn vriendin probeert te verleiden om bij hem te blijven omdat het te koud en te gevaarlijk is om huiswaarts te keren. Tegen het eind van het rendez-vous stribbelt de fatsoenlijke dame tegen: papa wacht me op, mama kijkt me vragend aan, mijn zus zal achterdochtig zijn, mijn broer staat bij de deur. De buren zullen over me roddelen...
Wat tegen het liedje pleit, is het feit dat het meisje vermoedt dat er ‘iets’ in haar drankje is gegooid. Er bestaan meer dan zestig covers van dit duet. Bijna historisch zijn de beelden van Esther Williams en Ricardo Montalban, het vaakst te horen is nog altijd de uitvoering van Dean Martin en Marilyn Maxwell. Van Idina Menzel tot Ella Fitzgerald, van Nat King Cole tot Line Renaud, van Johnny Mercer tot Margaret Whiting, al deze artiesten hebben op een zeker moment in hun loopbaan succesmogelijkheden gezien in deze Loesser-klassieker.
Wat te denken van de recente protest-actie van een Amerikaanse zender? Als je muziek met hun maatstaven beoordeelt, dan zal veel naar de stortplaats verbannen kunnen worden. Ik hoorde het iemand in een radioprogramma zeggen: ‘wel eens goed naar carnavalsliedjes geluisterd...!?’.

Schrijver: Ton Mantoua, 7 december 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 104Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)