Oerkerstboom
Een kerstboom is eigenlijk per definitie ontzettend kitsch: met zijn lichtjes en glinstertjes, glanzende ballen en glimmende engeltjes, hertjes en vogeltjes. De ene kerstboom is smaakvoller opgetuigd dan de andere, maar kitschig blijft het. Toch hoor je er bijna niemand klagen. Waar je ze ook ziet, opgetuigd en stralend, of nog kaal in de rij wachtend op verkoop, kerstbomen vervullen je met een positief gevoel van ..., ja van wat?
Ik herinner me hoe ik als kind genoot van het grote festijn dat het naar binnen halen van de kerstboom elk jaar weer was. De geur van dennen in de huiskamer, de stoffige doos met kerstspullen die van zolder werd gehaald, en de vergeten en opeens weer herinnerde versieringen die steeds opnieuw een speciaal plekje kregen toegewezen. Het kwam toen niet bij me op om het kitsch te vinden; het was ieder jaar weer magisch.
In mijn adolescente jaren haalde ik voor het eerst mijn neus op voor de kerstboom. Ik zou me toch niet door het oppervlakkige glitter-appeal laten verleiden om, godbetert, op mijn geweten te hebben dat er een boom was neergehaald. Maar toen er voor het eerst in ons nieuwe huis een kleine peuter rond kroop, haalde ik de kerstboom, mét lichtjes en glinstertjes, toch in huis. Een kleintje.
Waarom dan toch, vraag je je af. Wat maakt dat een huiskamer in december pas af is als er een kerstboom in staat? Waarom hebben alle kerken, winkelcentra en dorpspleinen er eentje staan? Commercie speelt natuurlijk een rol, maar meer nog traditie. Elk jaar wordt met een nieuw opgetuigde kerstboom een herinneringsgevoel neergezet en beleefd. Maar wat is dat gevoel dan precies?
Het traditioneel Christelijk cultureel antwoord kennen we: het gevoel van hoop dat het licht in de duisternis brengt. En dat is natuurlijk zo in deze tijd van het jaar waarin we lange donkere nachten beleven. Maar er is meer. Achter alle kerstbomen, hoe verschillend versierd ze ook mogen zijn, gaat de oerkerstboom schuil. Het kerstboomarchetype, zeg maar. En die boom zegt:
Kom maar even naar me kijken. Ik sta hier voor jou. Wie je ook bent en wat je ook op je kerfstok hebt, het maakt niet uit. Kijk maar even. En het is oké om je te warmen aan die glimlach van je.
Geplaatst in de categorie: kerstmis
Joanan, zie laatste regel. Dat gaat precies daarover.