start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Archief:

Categorieën:

actualiteit (507)
adel (4)
afscheid (27)
algemeen (72)
bedankt (21)
biologie (12)
dieren (51)
discriminatie (25)
drank (12)
economie (40)
eenzaamheid (16)
emoties (34)
erotiek (4)
ex-liefde (2)
familie (29)
feest (21)
film (20)
filosofie (50)
fotografie (9)
geboorte (6)
geld (40)
geschiedenis (17)
geweld (23)
haiku (1)
heelal (8)
hobby (6)
humor (38)
huwelijk (9)
idool (10)
individu (26)
internet (18)
jaargetijden (26)
kerstmis (14)
kinderen (30)
koningshuis (32)
kunst (28)
landschap (7)
lichaam (35)
liefde (28)
lightverse (1)
literatuur (47)
maatschappij (308)
mannen (12)
milieu (34)
misdaad (29)
moederdag (1)
moraal (46)
muziek (63)
natuur (33)
oorlog (51)
ouderen (5)
ouders (15)
overig (33)
overlijden (37)
partner (5)
pesten (11)
planten (6)
poesiealbum (3)
politiek (268)
psychologie (32)
rampen (22)
reizen (57)
religie (33)
schilderkunst (6)
school (29)
sinterklaas (12)
sms (5)
songtekst (2)
spijt (11)
sport (104)
sterkte (12)
taal (54)
tijd (34)
toneel (10)
vaderdag (3)
vakantie (52)
valentijn (3)
verdriet (10)
verhuizen (6)
verjaardag (9)
verkeer (39)
voedsel (24)
vriendschap (12)
vrijheid (27)
vrouwen (34)
welzijn (47)
wereld (34)
werk (44)
wetenschap (27)
woede (22)
woonoord (19)
ziekte (35)

tabblad: dagcolumn

< vorige | alles | volgende >

dagcolumn (nr. 3132):

SCHIJNBEWEGINGEN

(deel 1 van: ROOK en SPIEGELS)

In 1987 gaf president Nixon Donald Trump een briefje waarop hij schreef: mijn vrouw zag je op tv en vertelde dat je het geweldig deed. Ikzelf zag het niet, maar ik kan je verzekeren dat zij een expert is op het gebied van politiek. Zij voorspelt dat wanneer je zou besluiten mee te doen aan de presidentsverkiezingen je een winnaar zult zijn.

In 1988 was Donald Trump te gast in het prietpraat programma van Oprah. Toen hij sprak over de economie van de VS, reflecteerde zij: dat klinkt als iemand die ambities heeft om president te worden. Heb jij die? Nee, antwoordde hij, maar als ik zie hoe onze handel wordt kapot geconcurreerd door bijvoorbeeld Japan, dan krijg ik de kriebels om me te bemoeien met ons abominabele beleid, dat lijdzaam toeziet hoe onze industrie en onze producten worden verkwanseld. Dus ik sluit niet helemaal uit dat ik me op een bepaald moment kandidaat ga stellen, als ik er echt helemaal genoeg van heb. En zou je dan winnen, vroeg Oprah. Als ik meedoe dan doe ik dat om te winnen. Niet om te verliezen, was de respons.

Donald Trump heeft heel zijn leven verkeerd in de kringen van de rijken en de invloedrijken. Hij ging vanwege het enorme Trump familiekapitaal, de bezittingen en de internationale zakenrelaties die daarmee gepaard gaan, om met de wereldwijde jetset van royalty, beroemdheden, glamoursterren, modellen, schurken, maffiosi, politici, weldoeners en de enorme zwerm van klaplopers, intriganten, spinners, dealers, lobbyisten, agenten, handelaars, profiteurs en paparazzi die roddelend rondcirkelt om sappige brokken van de blingbling en de flitsflits mee te pikken.

Vanaf zijn vroegste jeugd leerde hij een van de belangrijkste vaardigheden die een mens zich kan eigen maken: mensenkennis. De kunst om razendsnel in te schatten wat voor vlees je in de kuip hebt. Het ontwikkelen van een laserscherp instinct voor de meest subtiele vormen van detectie: wat zegt iemand, wat bedoelt ie, wat zegt de lichaamstaal, tot welk mensentype behoort ie, wat zegt zijn taal, zijn stembuigingen, gezichtsuitdrukkingen, wat is zijn achtergrond, wat zijn zwakke en sterke punten, hoe kleedt iemand zich, in welk gezelschap verkeert ie? Etcetera etcetera, en enzovoorts.
Absoluut fascinerend, deze praktisch vorm van psychologisch inzicht.

Vanuit de informatie die deze belichaming van inzicht oplevert in de levende situaties die zich voordoen, werpt de interne (holistische) intelligentie de passende strategieën naar boven die op dat moment worden gezien als beste oplossing.
Het is een combinatie van intuïtie, instinct en intelligentie.

Maar het is niet de intelligentie die in de academische wereld en de plattepannekoekwereld van de oppervlakkige ééndimensionale goed-slecht wereld daarvoor doorgaat. Die wereld kan niet verder kijken dan wat in het boekje staat en wat iemand anders gezegd heeft dat zou moeten, wat verstandig zou zijn, juist, billijk of rechtvaardig.

De regels van de internationale economie, hiërarchie, politiek en religie; de gebruiksaanwijzing van de machten en grote beïnvloeders van de mensenwereld; het vele lagen en listen omvattende spel van de ‘bovenbazen’; dit alles wordt gespeeld volgens de regels van een heel ander spel dan het spel en de omgangsvormen die wij, gewone mensen, hanteren in onze sociale contacten.
Het is een spel van meerdere dimensies, van vele lagen, van schijnbare of moedwillige contradicties, van afspraken en tekenen voor insiders, waarin alles wat de gewone man of vrouw denkt te zien anders is dan hij/zij denkt.

Maar één ding is overstijgend belangrijk om je te realiseren:

ALLES BETEKENT WAT, NIETS IS TOEVALLIG

Alleen in dit licht en met deze achtergrond van de huidige President van de VS in gedachten, kan een oprecht geïnteresseerde de zetten in het multidimensionale schaakspel van de internationale en nationale politiek proberen te ontrafelen.

Een ander ding dat uiterst belangrijk is om je te realiseren is dat het een levensgevaarlijk spel is, gelijk aan een oorlog op vele fronten tegelijk, waarbij je vrienden je grootste vijanden kunnen blijken en je vijanden je beste bondgenoten.

Als referentie voeg ik hier een citaat toe uit het boek: the art of war, geschreven door de Chinese Taoïstische generaal Sun Tzu:
“Wees uiterst subtiel, zelfs tot het punt van vormloosheid. Wees uiterst mysterieus, zelfs tot het punt van geluidloos zijn. Op die manier kun je de regisseur zijn van het lot van je opponent.”

Bronnen o.a.:
Sun Tzu, the art of war
Machiavelli: the art of war
Robert Greene/Joost Elffers: de 48 wetten van de macht

Schrijver: Ton Hettema, 28-07-2018Geplaatst in de categorie: actualiteit

Deze inzending is 122 keer bekeken

3/5 sterren met 3 stemmen.Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:Jacob van Schaijk
Datum:30-07-2018
Bericht:Verhelderend en boeiend!


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)