Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Winterwende

Na de winterwende, vanaf 22 december, zijn de dagen steeds weer iets langer geworden. Niet dat we dat meteen hebben gemerkt, maar elke dag schijnt er meer licht. Gelukkig zijn er de tradities van de kerstviering en oud-en-nieuw om de winterwende, en daarmee het begin van een nieuwe planetaire cyclus, wat kracht bij te zetten.

Hoe zouden we die lange donkere maand volhouden als die tradities er niet waren? Hoe moesten we december doorkomen als er na Sinterklaas helemaal niets meer op de agenda stond dat iets van licht, hoop en een nieuwe start in ons leven zou brengen?

Dan zou iedereen afzonderlijk proberen het duister het hoofd te bieden en dat zou misschien soms lukken. Maar we zouden geen weet hebben van hoe het anderen verging. Families zouden geen smoes hebben om elkaar voor de gezelligheid op te zoeken en vrienden zouden in december geen aanleiding zien om elkaar goede wensen te sturen. Dan zouden we in de winkels bij het afrekenen van onze boodschappen de kassamedewerkers niet “Fijne kerstdagen” horen zeggen. We zouden niet vreselijk moeten lachen als we na het vallen van de avond door een willekeurige straat reden en daar, in een hel-verlicht knipperende tuin, de woorden “Happy Birthday Jesus!” lazen.

En dus ben ik persoonlijk best blij dat we, juist in deze donkere maand, die tradities hebben.

Schrijver: Hanneke van Almelo, 26 december 2018


Geplaatst in de categorie: kerstmis

4.0 met 1 stemmen 463Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 december 2018
Zonder al die kitscherige prullaria en gemaakte, oppervlakkige schijnvertoningen is er altijd nog Marc-Marie Huijbregts!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)