Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Elfstedentocht

Een hoopvolle Friese uitspraak is dat de volgende Elfstedentocht elk jaar een jaar dichterbij komt. Dat is natuurlijk alleen maar waar als er binnen honderd jaar weer een winter komt, waarin het zo koud wordt dat het weer mogelijk is een Elfstedentocht te organiseren. Hoewel Friezen volhardend zijn, lijkt het me stug dat ze in staat zijn een vereniging honderd jaar in leven te houden die honderd jaar in staat is de complexe organisatie van een Elfstedentocht succesvol af te ronden en dat honderd jaar niet hoeft te doen. Hoeveel leden melden zich aan, als er geen leden meer zijn die de tocht der tochten hebben geschaatst?

Maar het heeft zowaar weer gesneeuwd. Voor Baudet en de zijnen hèt bewijs dat er geen klimaatverandering is. Maar zoals weermannen en vrouwen veel te lang hebben volgehouden dat het huidige warmterecord geen bewijs was voor een klimaatverhitting, is een paar koude dagen dat evenmin. Het oplopende lange termijn gemiddelde is duidelijk genoeg.

Betekent dat Baudet volstrekt ongelijk heeft? Nee. Het wordt inderdaad duur. De vraag is echter niet of we de noodzakelijke maatregelen kunnen betalen, maar of we het willen betalen. En dan komen we op de vraag hoeveel het kost als we niets doen.

En dan komen we op een eenvoudige rekensom. Wie Nederland wil beschermen, wil boven alles dat het klimaat niet een paar graden warmer wordt. We kunnen dijken een meter verhogen, maar twee? Drie? Hoever moeten we gaan? En we kunnen extra regenwater afvoeren en meer water bufferen voor langere drogere perioden, maar hoeveel kost dat? Het is op den duur goedkoper Nederland te verlaten en te hopen dat Duitsland nog meer vluchtelingen wil opvangen (terwijl ze zelf ook vluchtelingen van eigen bodem heeft) dan de boel verdedigen.

Die kosten komen natuurlijk niet nu. Dat weten Baudet en de zijnen ook. Daarom kunnen ze zo lang volhouden dat ze voor een goede zaak bezig zijn. Het is niet intelligent. Het goed voor de voortzetting van de eigen politieke carrière. Maar het is niet goed voor Nederland of voor de kansen op een volgende Elfstedentocht.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 24 januari 2019


Geplaatst in de categorie: milieu

3.0 met 2 stemmen 196Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
25 januari 2019
De arrogantie van de mensenmieren van deze aarde is onovertroffen. Ze bedenken een probleem; ze bedenken een oorzaak; en ze bedenken een oplossing. Vervolgens gaan ze als ijverige mier-missionarissen aan het werk om alle ongelovige en redeloze barbaren moreel onder druk te zetten (dmv angst), en te lobbyen bij machtswellustige regeerders, zodat hun zelfbedachte cirkelredenering (gepropageerd door de progressieve media) de enige onfeilbare waarheid wordt. Dit Messias complex heeft voor eindeloze ketens van ellende gezorgd in de geschiedenis, en deze nieuwe religie is daarop geen uitzondering..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)