Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eerste Kamer

De komende verkiezingen kunt u op mij stemmen, zonder dat u op mij kan stemmen. Rara hoe kan dat?

Bij de komende verkiezingen, kiest u de Provinciale Staten en de Waterschappen. De Waterschappen doen er wat mij betreft niet toe, maar als u op de Provinciale Staten stemt, kunt u op mij stemmen door op de Partij van de Arbeid te stemmen. Ik sta namelijk op plek 17 van de lijst voor de Eerste Kamer.

Dat is heel knap, want dan moet je eerst honderd handtekeningen verzamelen (ik had 177), en daarna een conservatieve commissie ervan overtuigen dat jij geschikt bent voor de Eerste Kamer. Dat diploma heb ik dus. Op dit moment zijn er zes PvdA-Eerste Kamerleden en de komende verkiezingen krijgt de partij er op zijn best één zetel bij, als ze niet verliezen. Maar mocht u ooit op de PvdA hebben gestemd en dat daarom nu ook doen, en iedereen die ooit op de PvdA heeft gestemd dat nu ook doet, dan hopla, dan zit ik in de Eerste Kamer. Dat zou wel schrikken wezen, maar zo is het nu eenmaal.

Nu ben ik binnen de PvdA wel tamelijk links. Ik ben heel erg gematigd en aangezien de PvdA in de loop der tijd een beetje naar rechts is afgedreven, ben ik zonder het te willen tamelijk links geworden. Ik ben dus niet voor elke vooruitgang die de PvdA de laatste jaren heeft bereikt. Dus tegen de vooruitgang dat studenten nu meer moeten lenen, ook al ben ik geen student, en tegen de vooruitgang dat mensen langer thuis moeten blijven, terwijl ze vroeger naar een verzorgingshuis moesten. Alsof dat ooit het geval was.

Nee, mensen moeten nu langer thuis blijven, in alle eenzaamheid, met alle risico’s, omdat er bezuinigd moest worden. Ik weet niet of ik een betere minister was geweest en of ik andere maatregelen had getroffen, maar dat is waarschijnlijk waarom ik nooit minister wordt.

En nooit Eerste Kamerlid. Maar ja, als u met zijn allen per ongeluk op de PvdA stemt, dan zal ik toch mijn best doen een beetje op de bezuinigingsrem te trappen. Ook als ze weer denken te moeten regeren.


notabene: deze column is niet goedgekeurd met het PvdA-bestuur, de PvdA-fractie in de Eerste Kamer of wie van de PvdA dan ook.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 31 januari 2019


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 1 stemmen 120Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
31 januari 2019
Dit was een uitzending in de "Zendtijd voor Politieke Partijen".

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)