Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Verbrandingsovens

De Amerikanen hebben het al onderzocht, de Canadezen hebben het al onderzocht, de Britten hadden de invloed van toxische stoffen al gemeten. Maar bewindsvrouw Bijleveld hield voet bij stuk: ‘Met de hand op mijn hart, het heeft niets met semantiek te maken’. Dit keer ging het over de afvalverbrandingsovens die maar niet afgeleverd waren. Commandanten-te-velde weten dan niets beters te doen dan spullen domweg in de fik te steken. Na echecs met vredesmissies in Libanon, Srbrenica en Kandahar werd er nu weer, en voor de zoveelste keer, gediscusseerd over gezondheidsgevolgen van burn-pits.
In een nis voor genodigden van de Tweede Kamer zat een militair in camouflage-pak. Te oordelen naar zijn uniform minstens een generaal-majoor, meerdere rijen decoraties op de borst en een groene baret op het hoofd, zo indrukwekkend dat het knullig oogt als zo’n man met een mini-potlood aantekeningen zit te maken, als een stoute scholier die weet dat dit (in weerwil van straf- en huiswerk) ‘n onvoldoende op z’n paasrapport oplevert.
Heetgebakerde defensiespecialisten (Van Ojik, Kerssens) hadden lastige vragen voor het ministertje. Mevrouw Bijleveld legde de verschillen uit tussen proactieve questionnaires, signalen over de gezondheid, administratieve meldingen vanuit de eenheid (door de commandant ter plaatse), meldingen door individuen, klachtformulieren bij het veteranenloket en privacy-gevoelige gegevens in medische dossiers die voor het ministerie niet beschikbaar zijn. Enzovoorts, enzoverder. Een kamerlid merkte op dat die dossiers bewaking behoeven, want deze zaken zijn wel eens verdwenen...
Een vergelijkbare, bijna autistische, dichotomie zag ik, op dezelfde dag, tussen Theresa May en Jeremy Corbyn. Vandaar deze woordgrap: ‘het zijn niet langer ‘PM’s questions’, maar ‘Jeremy’s questions’. Als de berichtgeving klopte, had het tweetal elkaar nog nooit ontmoet.... Op de BBC zagen we de heer Corbyn woensdag op weg naar May’s werkkamer, voordat de ‘iron Brexit-lady’ voor de duizendste keer naar Brussel vertrok.

Schrijver: Ton Mantoua, 1 februari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 820Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)