Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nog steeds geen geschiedenis

Ik ben nauwelijks begonnen met het boek van Bernie Sanders, feel the Bern – Nederlandse editie, of ik lees dat de nu al 77-jarige man zich aan het voorbereiden is voor de volgende presidentsverkiezingen. Waar haalt ie de energie vandaan?

Uit het boek blijkt dat hij al diverse bijzondere successen op zijn naam had staan. Hij was burgemeester in Burlingyon, de grootste stad in Vermont, 40.000 inwoners. Dat was hij niet namens de Democraten of namens de Republikeinen, maar als onafhankelijke kandidaat – uniek in de Verenigde Staten. Deze eerste verkiezing won hij.

Dat is natuurlijk een uitzonderlijke prestatie. Het is alsof een Luxemburger de Elfstedentocht wint – niet echt waarschijnlijk. Het bijzondere is ook dat Sanders zich ook socialist noemt. Dat is bijna de grootste zonde die een Amerikaans politicus kan begaan, normaal kan hij dan meteen naar huis, maar Sanders won. Hij is daarna nog drie keer als burgemeester herkozen, zelfs tijdens een campagne waar de volle Republikeinse campagnemachine besloten had om deze onafhankelijke kandidaat buiten spel te zetten. Dit mislukte. Met tien stemmen verschil werd Sanders herkozen.

Later werd hij lid van het huis van afgevaardigden van Vermont. En nog later, in 2007, werd hij senator voor Vermont. Dat is hij tot op de dag van vandaag. Pas in 2015 werd hij lid van de Democraten en binnen een jaar dreigde hij te voorkomen dat Hillary Clinton de presidentskandidaat voor de Democraten werd tegen Donald Trump.

Dat Sanders verloor was nauwelijks bijzonder. Dat hij zo dicht bij een overwinning was, dàt was bijzonder. Clinton had de volle top van de partij achter zich, terwijl Sanders nog maar net lid was. En toch wist hij de druk hoog te houden en Clinton te dwingen linkse uitspraken te doen.

Toen Hillary uiteindelijk won, wist heel de Verenigde Staten dat ze die vrouw niet als president van de Verenigde Staten wilden hebben. Helaas voor de Amerikanen, was haar tegenkandidaat nog erger: Donald Trump. Dat was de reden dat die verkiezingen, achteraf gezien, tot op de laatste dag spannend bleven. Hoewel meer Amerikanen op Hillary stemden, verloor ze door het rare Amerikaanse kiesstelsel.

En nu gaat Sanders opnieuw. De man weet van geen ophouden. De eerste verkiezingen waar hij zich kandidaat stelde was in 1972. Hij verloor. Hij verloor ook in 1974 en 1976. Maar in 1981 werd hij dus burgemeester. En de rest is nog steeds geen geschiedenis…

Schrijver: Jan R. Lønsing, 21 februari 2019


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 1 stemmen 103Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)