Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De reddingsboei Europa

Timmermans voert campagne voor Europa. Ik ben het in zoverre eens, dat ik mij ook geen succesvol Nederland kan voorstellen zonder Europa. Zonder handel met Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zonder de macht van deze landen aan ons kant. Europa is een reddingsboei voor Nederland in een wereld waar de Amerikaanse president Amerika op één zet en de Chinese president China op één. Nederland drijft zolang de reddingsboei drijft in een wereld waar Putin zijn binnenlandse macht baseert op de export van gas en andere grondstoffen en die er dus niet voor terugdeinst om die macht uit te breiden naar gebieden waarvan hij vindt dat Rusland het voor het zeggen zou moeten hebben.

Het gaat om mannen die macht boven menselijkheid stellen.

In zo’n wereld wil je mensen als Macron en Merkel die aan jouw kant staan en wil je hen steunen om onze gezamenlijke belangen veilig te stellen. Daar is niets links aan – en ook niets rechts aan. Dat is zelfs niet tegen het nationalisme, want Europa beschermt alle naties die lid zijn van Europa. Je moet een heel groot bord voor je kop hebben om tegen Europa te zijn.

Maar Europa moet wel blijven drijven. En dat drijven is niet afhankelijk van de macht van Europa, maar van de steun van de bevolking van Europa voor Europa. En die steun zal alleen overeind blijven als de gewone mensen van Europa beschermd worden door Europa. Als de Grieken geholpen worden in plaats van uitgemolken. Als de Italianen geholpen worden in plaats van gemangeld. Want die kunnen immers terugmangelen. Als de Spanjaarden geholpen worden in plaats van in de kou gezet. Europa moet er zijn om de belangen van de Nederlandse chauffeurs te verdedigen tegen bedrijven die Roemeense chauffeurs afzetten in duistere constructies. Europa moet de Nederlandse loodgieters beschermen tegen zwartwerkende Poolse loodgieters die zelf ook belazerd worden. Dàt moet Europa doen.

Europa moet dus iets betekenen voor de gewone mens. Europa moet een sociaal Europa zijn. En als dat niet lukt, dan versteent de reddingsboei die Europa heet en waar Nederland dapper aan vast houdt om boven te blijven. En u weet het. Versteende reddingsboeien – die drijven niet.

Die zinken.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 6 maart 2019


Geplaatst in de categorie: politiek

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 112Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)