Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Erbij horen?

Drieënzestig procent van de Nederlanders vindt volgens een PVV-onderzoek dat de Islam niet bij Nederland hoort. Ik hoor dus bij de zevenendertig procent die het niet eens is met de stelling. Maar ook niet oneens.

Eerst over de inhoud.

In de 19e eeuw en vooral na de afscheiding van het katholieke België probeerden een groep Nederlanders aan te tonen dat Nederland een protestant land was. Katholieken hoorden niet bij Nederland. Dit bleek een onhoudbare stelling, toen flink veel katholieken naar de stembus gingen, maar toch bleven lange tijd sommige nationalisten hopen dat deze stelling gemeengoed zou worden. Tot diep in de twintigste eeuw was Nederland te klein als iemand van het koningshuis met een katholiek trouwde. Prinses Irene werd bijna het koningshuis uitgemieterd toen bekend werd dat zij was overgegaan tot het katholieke geloof. Ik ben ondertussen blij dat tegenwoordig bijna niemand te vinden is die zegt dat katholicisme niet bij Nederland hoort.

In de Tweede Wereldoorlog was er een groep Nederlanders die vond dat Joden niet bij Nederland hoorden. Samen met de Duitse bezetters verplichtten ze deze minderheid om gele sterren op hun jas te dragen en verboden ze Joden om naar universiteiten, scholen en theaters te gaan. Na 1942 hielpen Nederlanders actief om de Joden te verzamelen en op transport te zetten naar kampen in het oosten. Ook die tijd is voorbij. Ik ben blij dat tegenwoordig nauwelijks mensen zijn te vinden die zeggen dat Joden niet bij Nederland horen.

Want wat is een Nederlander? Sommigen voel zich meer Fries dan Nederlander, maar niemand zegt dat Friezen niet bij Nederland horen. Sommigen voelen zich tekort gedaan door Holland, maar niemand zegt dat Hollanders niet bij Nederland horen. Onze koningin is geboren in Argentinië, maar niemand zegt dat onze koningin niet bij Nederland hoort en de overleden echtgenoten van onze twee koninginnen en zelfs de vader des vaderlands is van Duitschen bloed, maar ik lees nooit dat er iemand is die vindt dat deze mensen niet bij Nederland horen.

Wat, volgens de soms katholieke, soms protestantse vader des vaderland Willem de Zwijger wel Nederlands was, was dat we voor vrijheid van geloof zijn. Dat was ook in zijn tijd niet logisch, maar wel uiteindelijk heeft die vrijheid Nederland opgeleverd dat Amsterdam een zeer rijke handelsstad werd.

Vrijheid van geloof betekent dat we ook geloven die we niet bij onszelf vinden horen toch toelaten. Dat wil niet zeggen dat elk geloof vrij moet zijn om maar te doen wat ze willen. Joden afvoeren naar kampen in Duitsland en Polen is strafbaar. Mensen doodschieten in een tram is strafbaar. Dat soort daden moeten we altijd veroordelen en liefst voorkomen.

Je moet wel heel naïef zijn als je denkt dat zeggen dat iemands geloof niet bij Nederland past, helpt om terroristische daden te voorkomen.


p.s. Ik ben het niet oneens met de stelling, omdat voor mij Nederlanderschap niet verbonden is aan een geloof. Nederlanderschap is niet een Joods-Christelijke traditie, want dat ontkent dat we herhaaldelijk Joden hebben lopen vermoorden omdat ze er niet bij hoorden en ook veel aandacht hebben besteed aan moordpartijen tussen katholieken en protestanten, en zelfs protestanten onderling. Er zijn geen sporen van een Joods-Christelijke-Nederlandse eenheid te vinden in de Nederlandse geschiedenis.
Erbij horen, wat is dat?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 21 maart 2019


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.7 met 6 stemmen 190Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
23 maart 2019
mensen willen zich nu eenmaal van elkaar onderscheiden. Geloven onderling kunnen elkaar tolereren maar er zullen altijd onzichtbare muren tussen bestaan. Uit ervaring kan ik zeggen zelfs binnen een familie. Je spreekt een andere taal. Wat de Joden betreft, die durven ook steeds minder voor hun Jood zijn uit te komen. Het is nu eenmaal zo dat als het in bepaalde opzichten voor bepaalde mensen iets slechter gaat, de buitenlanders het hebben gedaan. Vooral zij die gemakkelijk te herkennen zijn op huidskleur geloofsuiting of taal. Altijd zal er een groep mensen zijn die PVV of FvD zullen stemmen, omdat die voor hun de zondebok aanwijzen. Tegenwoordig is dat hoodzakelijk de immigrant.
Naam:
Karel Jong
Datum:
22 maart 2019
Prima column van de dag. Actueel en met een redenering die tot nadenken stemt.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
21 maart 2019
Met interesse gelezen, Jan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)