Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kees zoekt vrouw

Zou ’s lands bekendste autist in paniek raken? Of Matthijs uitkafferen? Nee, dat viel mee. Kees uit Velp toonde dat hij best wel tegen een stootje kan en goed van de tongriem is gesneden. Te gast bij de TGV van DWDD maakte hij een grapje met tafelheer Umberto: ‘we zijn van hetzelfde bouwjaar’. En er was positief nieuws, hij krijgt steeds meer tekenopdrachten en hij heeft een derde documentaire in voorbereiding. Om fondsen en aandacht te genereren voor ‘oudere jongeren’ die, bijvoorbeeld wegens autisme, mede-afhankelijk zijn van de ondersteuning van familieleden.

Tijdens de hittegolf van vorig jaar, hadden veel mensen zich al afgevraagd hoe het met hem zou gaan. Want extreme weersomstandigheden of plotselinge wisselingen van temperatuur of dramatische gebeurtenissen, die kan hij niet verdragen. In de trailer van het portret dat Monique Nolte indertijd van Kees maakte, kregen we nog eens te zien wat een eminent kalligraaf hij is en wat een excellent student in Koreaanse taal- en letterkunde. En tegelijkertijd kan hij urenlang verdiept zijn in zijn spel met miniatuurtreintjes...

Sinds Kees zelfstandig woont begint hij zich los te weken van zijn zorgzame ouders en dat is een moeizaam parcours: ‘ik tref nog weinig genegenheid en toenadering aan bij mijn nieuwe buren, ze kijken allemaal de kat uit de boom’. Hoewel hij weet dat angstvallige afstandelijkheid veel voorkomt bij de moderne Nederlander. Dit ‘onthechtingsproces’ staat centraal in Nolte’s docu-project. Kees blijft opvallend openhartig. Matthijs vroeg naar zijn vriendenkring en of hijzelf moeite doet, als een vrijgezel die hoopvol op hetzelfde tijdstip via dezelfde route hetzelfde openbaar vervoer gebruikt. Kees: ‘Ik had korte tijd een vriendin, maar dat liep mis. Ik zou heel graag een lieve jongedame willen leren kennen, maar het zoeken van een partner, dat kun je niet plannen. Het moet je levenspad kruisen’.

Schrijver: Ton Mantoua, 30 maart 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 97Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)