Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Klimaatneutrale benzine

Shell gaat klanten de mogelijkheid bieden om één cent extra te betalen voor benzine, diesel of LPG. Volgens Shell gaan ze daar zoveel bomen laten planten in Peru en Indonesië, dat de automobilist klimaatneutraal rijdt. Het is te mooi om waar te zijn: klimaatneutrale benzine.

En, zo heb ik geleerd, als het te mooi is om waar te zijn, is het waarschijnlijk niet waar.

Het spreekt voor zich dat de bomen niet op de Veluwe komen, maar op plaatsen waar corruptie de ruimte krijgt. Ik heb dan ook geen idee hoe ik kan controleren dat de bomen inderdaad geplant worden en of diezelfde bomen ook niet tegelijk worden geplant om Turkish Airlines klimaatneutraal te laten vliegen, de Zwitserse spoorwegen klimaatneutraal te laten rijden en Maersk de containers uit China klimaatneutraal naar Rotterdam te laten verslepen. Dat weet je niet.

Maar stel als het klopt, dan nog. Shell maakt miljarden winst. Geeft daarvan veel te weinig uit aan de Groninger gebouwen die in stukjes worden gescheurd. Al die winsten gaan naar aandeelhouders die er zoveel mee verdienen, dat ze in een vliegtuig stappen en hun verjaardag aan de andere kant van de wereld vieren. Met ingevlogen gasten. Dat doe je, als je te veel geld hebt.

Dus ik laat me niet belazeren en doe niet mee met dit ongelooflijk sympathieke idee. Ik doe pas mee als elke cent die ik betaal wordt verdubbeld door de aandeelhouders van Shell. Als ik nu mee zou doen, doen alleen mensen mee die toch al hun best voor het klimaat (en een kleine auto kopen).

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 april 2019


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 1 stemmen 84Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Maxim
Datum:
11 april 2019
En zonder auto (zoals in mijn geval) kom je er ook wel, Jan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)