Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Notre-Dame

Bas Heijne schreef dinsdag in de NRC een column over de brand in de Notre Dame van Parijs, getiteld: “Notre-Dame leeft, ik heb het gezien”.

Heijne woont in Parijs en was op maandagavond buiten een kijkje gaan nemen. Hij was onder de indruk geraakt van het verdriet en het gevoel van machteloosheid dat zich meester had gemaakt van de mensen op straat bij de aanblik van de uitslaande brand in het spirituele boegbeeld van de stad.

De Notre-Dame is natuurlijk meer dan alleen maar een gebouw van stenen en hout. Ze is het spirituele hart van het katholieke Frankrijk en symbool van standvastigheid in een veranderende wereld. Ze staat voor stilte en bezinning in drukke en haastige tijden. Voor sommigen vertegenwoordigt ze misschien ook wel de starheid van de RK kerk, en haar hiërarchische, autocratische machtsstructuur. Als cultureel erfgoed vormt zij voor historici, kunstenaars en toeristen dan weer een trekpleister van ongekende schoonheid.

En nu is deze meme van de westerse geschiedenis, deze drager van cultuur en spiritualiteit door vuur ernstig beschadigd. Maar is dat wel zo? Ik vermoed dat uiteindelijk zal blijken dat de concreet geleden schade in het niet zinkt bij de immense immateriële winst die deze brand nu al heeft en nog zal hebben.

Heijne beschrijft het samenkomen van de mensen op straat: “Ineens wordt zachtjes het Weesgegroet aangeheven, iedereen zingt mee, steeds opnieuw, een lange, berustende bezwering. ‘Sainte Marie, mère de Dieu, Priez pour nous…’ ” Bedrijven en privé-personen hebben samen al voor meer dan 700 miljoen toegezegd voor het herstel, dat zonder twijfel rap zal worden uitgevoerd. Als het aan Macron ligt is het voor de Olympische Spelen in Parijs 2024 al klaar. Ongetwijfeld een boost voor de lokale economie.

Het culturele en spirituele hart van Parijs, nu door het vuur letterlijk op het netvlies gebrand van de kijkers van nieuwsbulletins over de hele wereld, zal als een Fenix uit de as herrijzen. Zo gaan die dingen. Wedden?


Foto Christian Heindel, https://www.flickr.com/photos/cheindel/

Schrijver: Hanneke van Almelo, 17 april 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 2 stemmen 805Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bjarne Gosse
Datum:
19 april 2019
Er is veel kritiek vanuit de samenleving over de enorme hoeveelheid geld die volgens velen, aan betere doelen besteed kan worden. Ik ben wel benieuwd wat de visie van Bas en jou daarop is nu er wat meer tijd voor reflectie is geweest.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)