Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Raak in paniek!

Op de BBC legde Greta Thunberg, geboren in 2003, in vloeiend Engels uit dat we in paniek moeten raken. Niet dat we allemaal moeten wegrennen, maar het is volgens deze puber tijd voor een beetje paniek.

Als je huis in de fik staat, moet je niet eerst je verzekeringspapieren opzoeken, maar moet je blussen. En zo is het ook met het klimaat. Als het klimaat naar de kloten gaat, moeten we ons niet afvragen wie de kosten moet dragen of waar de windmolens moeten staan. Ze zegt het net niet, maar bij een brand ga je toch ook niet eerst discussiëren over de plaatsing van de brandweerwagens.
Natuurlijk is het niet prettig om zo’n groot gevaarte in de voortuin te hebben – je hele uitzicht is verpest, maar ik kan me niets voorstellen bij mensen die vinden dat het ding op zee moet worden geparkeerd. Ook hoor ik niemand zeggen dat blussen veel geld kost of dat de straal water te weinig is om het dak te redden, dus laat dat blussen maar zitten.

Maar dat soort dingen roepen we wel als het gaat om klimaatverandering. We hebben elk jaar nieuwe hitterecords, maar ik wil geen windmolen in mijn tuin en ik wil geen zonnepanelen in mijn uitzicht. Dat was vroeger ook niet – dus het stoort.

Luister naar de wetenschappers, zegt Greta Thunberg, de jongedame die als eerste met een skolstrejk – de schoolstaking begon. Zij hield lang in haar eentje vol voor de deur van het Zweedse parlement en langzaam maar zeker sloten zich anderen bij haar aan. Daarna kwamen schoolstakingen overal in de wereld. De discussie werd overal in de wereld door kinderen op de parlementaire agenda’s gezet. En dan nog zijn er mensen die zeggen dat het geen zin heeft om als Nederland iets te doen tegen klimaatverandering.

Greta Thunberg is met haar eenzame skolstrejk en heldere logische commentaren het levende bewijs dat in je eentje beginnen zin heeft. In je eentje doorgaan heeft zin. Het wordt steeds moeilijker voor de rest van de wereld om Greta Thunberg te negeren. Ze verdient een nobelprijs, maar dat wil ze helemaal niet.

Ze wordt vanuit SUV’s met opgestoken duimen toegezwaaid: jij bent goed bezig, roepen mensen. Maar zij wil geen eer, zij wil geen beroemdheid. Zij wil dat we allemaal aan de slag gaan.

Het is tijd om een beetje in paniek te raken.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 25 april 2019


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.3 met 3 stemmen 106Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
26 april 2019
Al Gore kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 2007 voor zijn niet uitgekomen klimaatvoorspellingen, dus waarom Greta Thunberg niet. Wat het met “vrede” te maken heeft ontgaat mij echter.
Ik denk dat dit meisje in bescherming had moeten worden genomen. Wellicht heiligt het doel de middelen? Ik hoop echt voor haar dat het goed afloopt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)