Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Notre-Dame 2

In een reactie op de column “Notre-Dame” van vorige week woensdag schreef Bjarne Gosse:

“Er is veel kritiek vanuit de samenleving over de enorme hoeveelheid geld die volgens velen aan betere doelen besteed kan worden. Ik ben wel benieuwd wat de visie van Bas en jou daarop is nu er wat meer tijd voor reflectie is geweest.”

Ik kan niet voor Bas Heijne spreken, dus verwijs ik de belangstellende lezer naar zijn Twitteraccount. Ik spreek alleen voor mezelf.

In de dagen sinds de brand is er veel gezegd en gebeurd. Om een paar dingen te noemen:

• De hoogte van het binnengekomen geld, inmiddels al bijna een miljard euro, heeft mensen de wenkbrauwen doen fronsen, zoals Bjarne al opmerkte.

• Er zijn plannen voor een ontwerpwedstrijd voor dak en toren.

• Er verschenen commentaren die in de brand een scharnierpunt zien voor de Europese beschaving (Lukkassen in TPO), of zelfs de mogelijke markering van de ondergang ervan (Barnard in NRC).

• Op de rug van een gelehesjesdrager in Frankrijk stond te lezen:

“Notre Dame zonder dak. Nou en? Duizenden mannen, vrouwen en kinderen hebben er ook geen.”

• In Sri Lanka zijn bij bomaanslagen op kerken en hotels meer dan 300 mensen vermoord.

Gezien de veelheid aan reacties wereldwijd op de brand voelen velen zich blijkbaar betrokken bij de Notre-Dame. En die mensen uiten dat elk op hun eigen wijze: zingen op straat, opiniestukken schrijven, bidden, geld doneren, een ontwerpwedstrijd uitschrijven, en ongetwijfeld nog veel meer. Het is niet aan mij om die uitingen te beoordelen of te veroordelen. Binnen bepaalde grenzen is iedereen vrij zijn/haar hart te volgen.

Ik ben geen historica of filosofe en evenmin ben ik in het bezit van een glazen bol. Ik zie enkel wat ik zie en probeer daarin met verstand en hart een lijn te vinden.

Wat ik zie is dat de brand in de oude kathedraal heel wat bij de mensen heeft losgemaakt. Ik zoem niet in op de verschillen in die antwoorden, maar op wat die reacties gemeen hebben. Vanuit mijn optiek zijn alle reacties antwoorden op de vraag: “Wat is er nu echt belangrijk?” Het lijkt me dat die vraag stellen en beantwoorden een universele wens van de mens is: voor jezelf bepalen wat belangrijk is en daaraan vorm geven. En dan zie ik de pogingen die worden gedaan om een gezamenlijke noemer te vinden waaronder de vrijgekomen energie zich kan bundelen. Zo ziet mijn verstand dat.

Mijn gevoel koestert de hoop dat een deel van de geworven fondsen ten goede zullen komen aan de getroffen kerkgemeenschappen in Sri Lanka en aan de pastorale werking van lokale kerken in Frankrijk daar waar daklozen zijn.

Foto Christian Heindel, https://www.flickr.com/photos/cheindel/

Schrijver: Hanneke van Almelo, 24 april 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 431



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
24 april 2019
Bjarne, opnieuw dank het meedenken! Dat doet me goed.

Voor wie het interesseert: als je de naam van BH googelt, krijg je allerlei opties. Klik je dan op de optie van twitter, dan kun je zien wat hij daar plaatst, ook al heb je geen twitteraccount (ik heb die ook niet).
Naam:
Bjarne Gosse
Datum:
24 april 2019
Bedankt voor deze aanvulling mede naar aanleiding van mijn reactie. Ik heb geen twitter account dus ik heb alleen jouw artikel gelezen.
Het is inderdaad niet verplicht een standpunt in te nemen en ik vind jouw conclusie over de vraag wat nu echt belangrijk is heel essentieel. Ook ik hoop dat een deel van de fondsen terecht zal komen bij mensen die het hard nodig hebben.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)