Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schone uitstoot-afzondering

Veel mensen begrepen vorig jaar mei niet waarom Sharon Dijksma het aanbod had aanvaard om Amsterdams wethouder te worden. Daar moest iets achter zitten. Welnu, de aap is uit de mouw. Terwijl mevrouw Dijksma hoog en droog in Groningen verbleef, stelde het Stopera-gebouw haar actieplan ‘Schone Lucht’ beschikbaar. Amper zijn de borden met ‘I Love Mokum’, om duistere PvdA/Groen Links-redenen, uit het stadsbeeld verdwenen; het zal niet lang duren of er zullen pictogrammen met de sarcastische tekst ‘Amsterdam hates gasoline’ verschijnen. Want wethouder Dijksma wil vanaf 2030 alle benzinevoertuigen uit de stad.

Vergis u niet, deze geïmporteerde hoedster van lucht, verkeer, vervoer & water is een dwingeland. Ze zal haar zin op alle mogelijke manieren doordrijven. Insiders doen nu al de Nostradamus-voorspelling dat Dijksma, mocht Femke Halsema afhaken, haar zal opvolgen; of wordt het toch Hoogkerk? Persoonlijke eigenschappen om het ver te schoppen in het gevaarlijke wespennest van het Amsterdamse College, zijn bij lachende straatvechter Dijksma ruimschoots voorradig. Ze is goed bekend met intriges en ze laat zich niet uit het veld slaan. De vertaling van Machiavelli’s verzamelde werken ligt naast haar bed.

Bij willekeurige pompstations werd al om eerste reacties gevraagd.
Een jongeman: ‘Verschrikkelijk slecht plan, zeker voor de lagere inkomens, want veel mensen moeten dan extra kosten maken, je kunt een levende en bruisende stad niet zomaar omtoveren in een natuurreservaat’.
Een dame schoot direct in haar opinie-modus: ‘dan zal die mevrouw-de-wethouder de automobilist wel moeten faciliteren!’.
Tegen de achtergrond van voorbijschietende auto’s zei een meneer: ‘als dat lukt, dan maakt Amsterdam zich belachelijk, dan wordt het een alternatief Giethoorn, leuk voor fotograferende Japanse toeristen en bejaarde fietsers!’.

Politieke droomplannen lijken op splendid-isolation-illusies. Alsof je Amsterdam exclusief onder een anti-luchtverontreinigingsbol kunt plaatsen. Dijksma’s verkeersbeeld over twintig jaar: de schone uitstoot-afzondering van een verstild ‘Ons Dorp’?

Schrijver: Ton Mantoua, 4 mei 2019


Geplaatst in de categorie: milieu

4.0 met 2 stemmen 505Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)