De valstrik voor Guidió
Militairen in Venezuela zitten in een moeilijk parket. Natuurlijk, het land is economisch een ramp, de overheid is niet in staat de boel bij elkaar te houden en buitenlandse mogendheden hebben een opstandeling uitgeroepen tot de legitieme vertegenwoordiger van de staatsmacht.
Wat moeten gezagsgetrouwe militairen in deze situatie?
En erger nog. Er zijn natuurlijk ook militairen die misdaden hebben begaan tegen het volk. Onderzoek heeft aangetoond dat een leger bijna automatisch overgaat tot martelen als er vanuit de top niet constant op wordt gewezen dat dit niet kan. Wat moeten deze militairen? Ze hebben straatprotesten neergeslagen, mensen buiten de rechter om gearresteerd en gemarteld. De groep die zich verantwoordelijk voelt voor deze misdaden zal niet snel geneigd zijn Juan Guidió te steunen. Zelfs als de soldaten zich bewust worden van het feit dat ze voor een verloren zaak vechten, zal de neiging groot zijn om door te gaan. Sterker, De Swaan neemt zelfs waar dat regimes die verantwoordelijk zijn voor genocide, zelfs of juist als ze een verloren oorlogen vechten doorgaan met genocide. Soms halen ze zelfs soldaten van het front om de genocide nog zo perfect mogelijk uit te voeren.
Andere soldaten staan op film naast de dictator Nicolás Maduro. Dat ze staan te juichen. Ga je dan deserteren?
Dit is de situatie van militairen in Venezuela. Er zijn martelingen geweest, er zijn moorden gepleegd en militaire wagens zijn over burgers heen gereden. Voor de militairen die dit hebben gedaan, is het van groot belang dat Maduro wint. Zelfs als dat slecht voor het land is.
Als Juan Gaudió dit weet, zou hij kunnen beloven dat militairen die misdaden hebben begaan, niet vervolgd zullen worden. Dit is vaker gedaan. In Chili en Argentinië hebben militairen de macht overgegeven aan een democratisch gekozen burger regering op voorwaarde dat ze niet vervolgd zouden worden. De aldus aan de macht gekomen democratische regering, zal zich ook aan die voorwaarde houden, omdat een militaire macht die op deze wijze de macht heeft overgegeven, nog lang in staat is de macht terug te nemen.
Een gelukkige uitkomst? Nou. Die is er niet meer.
Geplaatst in de categorie: politiek