Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Passendale

In België ligt een onooglijk dorpje dat Passendale heet. Het was nooit wat, maar toch zijn duizenden mensen omgekomen bij de verovering van Passendale.

Volkomen zinloos bovendien.

Nadat de Britten Passendale in de winter van 1917 tot 1918 hadden vastgehouden, vroegen ze zich af wat ze ermee moesten. Zonder een schot te lossen trokken ze zich ervandaan terug. Het was onverdedigbaar en nutteloos.

Maar waarom moest het dan veroverd worden? De schrijver van het boek Passendale komt na een lange zoektocht niet verder dan één reden: generaal Haig had zoveel soldaten bij een offensief verloren, dat hij iets moest hebben om aan het thuisfront te vertellen. Hij wilde een doorbraak, maar dat lukte in een maandelange slag rond Ieper helemaal niet. In het begin verloor het Britse leger de gewonnen grond binnen een dag. Wel slaagden generaals langzaam kleinere doelen in te nemen en zo werd stapsgewijs Passendale veroverd.

En niemand heeft de weduwen ooit durven vertellen dat het een volstrekt mislukte slag was. Het doel werd gewoon bijgesteld. Als de Britten dan niet de grote doorbraak kregen, hadden ze wel het grote doel bereikt: de uitputting van de vijand.

En van zichzelf. Maar dat vertelden ze er liever niet bij.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 8 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.0 met 1 stemmen 245Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
9 augustus 2019
De teller van de site lijkt me op hol geslagen, net als bij mijn column van een tijdje geleden (30-6). Ook begrijp ik niet hoe dit verdwaalde segment van JL's column van 1-8 nu opnieuw hier oppopt. Iets of iemand of iedereen is in de war (in the war?)..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)