Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ga stemmen!

De eerste keer dat ik mocht stemmen, ging het om Europese verkiezingen. Ik had er toen geen verstand van, maar woonde op Calslaan 24, Enschede, een notoire studentenflat waar destijds gehandeld werd in hasj – wat ik nu rustig kan zeggen, want iedereen die dat deed heeft zijn gevangenisstraf erop zitten.

Bovendien was het eigenlijk kleinschalige vriendelijke handel, een miniwinkeltje, dat vergeleken bij de huidige stand van zaken vooral opviel als vriendelijk en weinig commercieel.

Maar ik ging niet stemmen bij de eerste keer dat ik mocht stemmen. Dat kwam, omdat onze studentenflat nogal links was en dus een gepeperde mening had over Europa, lang voordat mensen er over nadachten. En onze mening, voor zover ik weet volstrekt niet onderbouwd, was dat Europa niet deugde. Precies dezelfde mening als de partij van Thierry Baudet dus. Links of rechts maakt soms helemaal niets uit – vooral als je niet nadenkt.

Nu denk ik er toch anders over. Europa deugt nog steeds niet, maar dat betekent juist dat je moet stemmen – en niet op een tegenpartij, maar op een partij die solidariteit, klimaat en milieu hoog in het vaandel heeft staan. Dat betekent dat je bijna nergens op kan stemmen. Dat is wel lastig, maar goed, ik ga wel stemmen.

Op Kati Piri. En ik hoop dat de PvdA haar eigen programma gaat uitvoeren.

En als u ergens anders op stemt, prima. Maar ga alsjeblieft stemmen, want anders wordt Europa nooit meer van ons.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 23 mei 2019


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.0 met 2 stemmen 132Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)