Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dwaze Thierry

Het is voor velen de vraag wat Thierry Baudet wil. Telkens als hij iets zegt dat alle grenzen van de hedendaagse beschaving lijkt te overschrijden, zegt hij dat hij het niet zo bedoeld had, dat hij slechts de betekenis ‘noordelijk’ van boreaal bedoelde, dat hij ‘nicht gewusst hat’ dat ‘ich habe es nicht gewusst’ meer betekent dan alleen maar dat je niet weet.

Dat is natuurlijk niet geloofwaardig, maar voldoende voor zijn volgelingen die zwelgen in zijn provocatieve lenigheid. Hij is de moderne Repelsteeltje – dan is hij er, en dan is hij er weer niet.

Maar één ding heeft hij toch wel gezegd: hij is voor referenda. En een ander ding heeft hij ook gezegd: hij is tegen de Franse revolutie. Toen begon het fout te gaan.

Maar als hij dat zegt, dan is de geschiedenis toch ook weer niet zijn vriend, want de eerste referenda stammen uit de Franse revolutie. Het idee dat het volk het voor het zeggen zou moeten hebben, komt van Rousseau en één methode om het volk het te laten zeggen was het referendum. Een gevolg van de Franse Revolutie waren referenda in drie landen: Frankrijk (1793, 1815), Zwitserland (1798, 1802) en de Nederlandse Bataafse Republiek (1797, 1798, 1801, 1805).
Overigens, en daar kan ik Baudet gelijk geven, dit pakte niet altijd gelukkig uit. De referenda waren eigenlijk bedoeld om de autoritaire macht van de Jacobijnen of de Bataafse Republiek te bevestigen, zoals ook Mussolini, Hitler en Erdogan later referenda organiseerden om de absolute macht van het parlement af te nemen (Akker, van den, 2018).

Maar of ik Baudet nu op één punt gelijk geef of niet, het blijft wel merkwaardig. Baudet is dus tegenstander van de verworvenheden van de Franse Revolutie én voorstander van referenda – een verworvenheid van de Franse revolutie. Van mij mag dat. Ik ben ook voor sommige verworvenheden van de Franse Revolutie, maar ik zeg tenminste niet dat ik tegen álle verworvenheden ben.

Maar dat zal Baudet dan ook wel weer niet zo bedoeld hebben. Maar ik vind het wel moeilijk om een vluchtende politicus serieus te nemen.

---

Literatuurverwijzing: Akker, van den, J. (2018). Ruling the referendum, European integration challenged by direct democracy. Enschede: Nwo.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 30 mei 2019


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.0 met 3 stemmen 211



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
1 juni 2019
Tja, wat kunnen we ons toch opwinden om de schijnbare tegenstrijdigheden van een ander. En wat stoer zijn we toch zelf en consequent en wat hebben we altijd zelf ontzettend gelijk..
Naam:
Karel Jong
Datum:
30 mei 2019
Effectief en maatschappelijk risicovol is een mix van goed verstand, opleiding, enig charisma, beschaafd taalgebruik en benauwde bedoelingen. Dan weet je zeker, dat geleerden, commentatoren, politici, columnisten, journalisten, filosofen en mensen die ook wel eens een boek lezen, je uitlatingen fijn onder hun vergrootglas leggen in woord en geschrift. Hoezo aandacht verkrijgen?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
30 mei 2019
Thierry speelt verdomd goed verstoppertje. Ik ben bang dat we zijn geheime verstopplekjes nooit ontdekken. Ook omdat hij continu van verstopplekje wisselt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)