Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De film 11/9 gaat over geld

Michael Moore staat bekend als een zeer linkse documentairemaker. De steeds oudere man loopt wat krom gebogen parlementsgebouwen en fabrieken binnen en stelt superscherpe vragen, en weet door handig te snijden de meest abjecte politici de meest abjecte uitspraken te laten doen.

Maar misschien heeft Moore meer gelijk dan u en ik zouden willen.

Laat ik beginnen met mijn naamgenoot en opa: Jan Lunsing, boer in Noordsleen. Mijn opa heeft nooit veel in zijn boerderij geïnvesteerd waardoor hij niet krom lag vanwege rentebetalingen, maar ook geen tractor had, geen grote landbouwmachines en als zestigplusser nog volle melkbussen op een kar tilde. Ik kreeg ze niet eens tien centimeter omhoog, maar hij tilde ze op een kar van een kleine meter hoog. Alles wat hij had kon worden getrokken door paarden en jawel, tot zijn dood had hij paarden. Ik heb nog met hem balen hooi van het land gehaald en ik zat boven op een door een paard getrokken kar en trok de balen die door mijn opa en oom boven hun hoofd werden gegooid. Ik moest ze op de kar trekken en tegen elkaar aan zetten.

Mijn opa nu maakte een keer het bekende gebaar van twee vingers en geld. Hier draait alles om, zei hij tegen zijn kleinzoon en ik, toen al eigenwijs, geloofde het niet. Het leven was te mooi om alleen om geld te draaien. Het ging om mensenrechten, vrede en vakanties, weet ik veel, maar toch niet alleen om geld?

Maar nu ik bijna zestig ben, geef ik hem meer gelijk dan ik wil. Mijn leven draait nog steeds om veel meer dan geld: het draait om liefde, om wederkerigheid, maar ondertussen is de wereld harder en moet ik heel veel doen om een beetje geld te verdienen. Dat vind ik niet erg, zolang ik genoeg krijg. Ik wil graag miljardair zijn, maar dan toch vooral om dan niet langer aan geld te hoeven denken. Het leven is te mooi om alleen aan geld te denken.

En toch heeft mijn opa meer gelijk dan ik wil. Vorige week schreef ik over Loppersum en Flint, twee plaatsen waar de geldwals overheen is gegaan die, puur vanwege de winst, mensenlevens heeft veranderd in een hel. Want je slaapt niet lekker als je niet weet of de oude eiken balken de volgende beving overleven (Loppersum) en je slaapt niet lekker als je weet dat er lood in water zit (Flint). Je ligt wakker als je weet dat het kan worden opgelost, maar dat men het te duur vindt.

Te duur is.

Te duur is?

Te duur, omdat de aandeelhouders anders te weinig winst hebben. Dat is wat te duur is. En dat is waarom mijn opa meer gelijk heeft dan ik wil. En ik ben zo vrij om te geloven dat hij ook meer gelijk had, dan hij zelf wilde. En zo ben ik ook bang dat Moore meer gelijk heeft dat ik zou wensen en ik denk ook: meer dan hij zou willen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 20 juni 2019


Geplaatst in de categorie: geld

5.0 met 1 stemmen 532



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Max
Datum:
22 juni 2019
Een dramatisch verslag, Jan. Deed me denken aan Frank Westerman's "De graanrepubliek".
Michael Moore wist het uiteraard ook: "het zijn niet allen koks die lange messen dragen". Wat te denken van de Hoge Raad die talloze projecten afkeurt waardoor het halve Haagse raderwerk stilligt? Duizenden manuren verspilde tijd en geld.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)