Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De plek

Misschien is het u ontgaaan. Deze week overschreed Nederlands-Punt de grens van 25.000 inzendingen. Wijlen mijn pingpongmakker Jos Zuijderwijk vertelde mij in 2011 over zijn dagcolumns op ‘de plek der plekken’, toen ter tijd een mij onbekende website. Vrijwel iedere dag, meestal ’s morgensvroeg, neem ik tegenwoordig een digitaal kijkje. De vertrouwde lay-out, ik vind het nog altijd mooi. Gepaste gelukwensen, ter gelegenheid van het bereiken van een magisch aantal, zijn op hun plaats: een mijlpaal, een belangrijke gebeurtenis voor connoisseurs die hier al ruim twaalf jaar hun (schuil)plekje hebben gevonden.

Een zekere stijl, klasse en distinctie sluiten zich rond deze betrekkelijk elitaire groep. Het zou tot haar ondergang kunnen leiden. Want exclusiviteit raakt langzamerhand uit de mode. Maar zolang het trompetsignaal van ‘The Last Post’ nog niet geblazen wordt, pleziert het me om te zoeken naar tekst van debuterende aanbieders van een bijdrage en om pseudoniemgebruikers te detecteren en onweerlegbaar te ontmaskeren...

Natuurlijk, het doet pijn om te horen dat de belangstelling voor Nederlands-Punt geleidelijk afneemt. Maar zolang An, Annejan, Bjarne, Gabriela, Gunter, Han, Hanneke, Jan, Joanan, Karel, Rene, Ton en, niet te vergeten, Ineke uit Tilburg, hun pennevruchten blijven leveren, acht ik het realiseren van de vijftigduizend niet onmogelijk. Van de hier genoemde ouwe-getrouwen heb ik, inhoudelijk, geen uitgesproken favoriet. Echt niet. Ik neem ze allemaal tot mij, een keer of meerdere malen. Wel is het zo dat ik het ‘lees meer’ van de notuliste uit de kruikestad altijd als eerste aanklik.

Helaas, je hoort vrij vaak de klacht dat Nederlands-Punt ten offer is gevallen aan een te select groepje insiders. Er wordt zelfs beweerd dat dit nieuwelingen weerhoudt om toe te treden. Vandaar mijn oproep: schroom niet en schrijf, om u te amuseren, om te argumenteren, om te emotioneren, om te onderwijzen en om te overtuigen.

Schrijver: Ton Mantoua, 9 juli 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 7 stemmen 2.374Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
16 juli 2019
Bijzondere site, welke ook bij terugloop van aantallen lezers en schrijvers een eigen plaats en functie behoudt. Tegen de klippen op bijdragen leveren hoort daar blijkbaar bij. Hoewel ik geen of nauwelijks inzendingen op mijn naam heb, raadpleeg ik de site bijna iedere dag. Een vreemd soort 'verslaving', die geen nare bijwerkingen kent.
Naam:
An Terlouw
Datum:
13 juli 2019
Wat leuk om te lezen en ik blijf hoor!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
12 juli 2019
Da's een hart onder de riem, beste naamgenoot, opdat het niet in de schoenen zinke wegens ontstentenis van aanwas. Ja, elitair is het zeker hier, aan mij zal het niet liggen..
Ook adstrueer ik je neutrale attitude: ik heb alle schrijvers en antagonisten evenzeer lief.
Naam:
Nemo
Datum:
10 juli 2019
Fraai gezegd, Ton en een mooie oproep.
Wat mij nog het meest opviel:..."exclusiviteit raakt langzamerhand uit de mode"...
Ik heb een vermoeden waar dat aan zou kunnen liggen, maar dat zou ik liever in een column willen doen (!). Overigens is op Gedichten.nl helaas een soortgelijke trend te bespeuren - en niet alleen kwantitatief (de sonnetteurs niet te na gesproken).
Naam:
J.de Groot
Datum:
10 juli 2019
Ach ja, die Jos...helaas RIP.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
10 juli 2019
Mooi eerbetoon aan deze site en aan degenen, zoals jij Ton, die haar levend houden! Dank je. Ook hartelijk dank aan de oprichter en de ondersteuners van de site. Dankzij hun inspanningen bestaat deze virtuele plek.

Het behalen van de 25K was mij ontgaan, dus goed dat je me/ons erop attent maakt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)